Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. Pe acest principiu, USR Oradea şi-a desfăşurat sâmbătă Adunarea Generală pentru stabilirea candidaţilor care se vor bate vara viitoare pentru un loc în Consiliul Municipal. Deşi la prealegeri puteau participa toţi membrii organizaţiei, doar jumătate au şi făcut-o. Procedura a marcat şi ratarea unui exerciţiu de transparenţă: votul online promis astă-vară de „oamenii noi” a fost anulat, pur şi simplu, din cauza unor „motive tehnice”.

Sită deasă şi atac hacking

Procedura de desemnare a viitorilor candidaţi USR Oradea la Consiliul Municipal a început încă din miezul verii şi a fost laborioasă, vrând să demonstreze seriozitate şi transparenţă. „În urmă cu 4 luni am avut o dezbatere, după care a urmat o sesiune de eseuri, în care fiecare coleg care a dorit să candideze a trebuit să prezinte un articol despre cum vede Oradea. Apoi am avut o nouă dezbatere şi un nou rând de eseuri, după care a urmat o dezbatere online, deschisă tuturor”, a declarat BIHOREANULUI liderul organizaţiei judeţene, Silviu Dehelean.

La sfârşitul verii, filiala municipală a organizat şi un vot online, în cadrul căruia şi-au putut exprima preferinţele pentru potenţialii candidaţi inclusiv nemembrii de partid, dar procedura a fost anulată „din motive tehnice”, mai precis din cauza unui atac de tip hacking, spune Dehelean: „Oricum, votul online era cu rol consultativ”.

7 din 27

La Adunarea Generală de sâmbătă, au participat jumătate dintre membrii USR Oradea. „Puteau participa toţi cei aproximativ 200 de membri, dar au fost cam 100. Cealaltă jumătate a avut alte preocupări de week-end”, a explicat Dehelean.

După ce au putut adresa întrebări potenţialilor candidaţi, participanţii au trecut la vot. N-au avut, însă, prea mult de ales, deoarece şi-au înregistrat intenţia de a deveni consilieri municipali numai 7 membri ai partidului, cu toate că lista de candidaţi va trebui să conţină 27 de nume, cât numărul mandatelor din Consiliul Local.

Un al optulea candidat, Flavius Bunoiu, fost director al Casei de Cultură Municipale, s-a retras din competiţie după ce mai mulţi colegi l-au contestat, din cauză că a fost consilier al europarlamentarului PSD Emilian Pavel, dar a omis să precizeze asta în CV.

În ordinea voturilor primite, cei 7 sunt: Marius Şovarschi (foto), cu 71 de voturi, Delia Ungur (62), Vasile Dumitriu (53), Adrian Derban (53), Cristian Rusu (40), Claudia But (35) şi Diana Buhuş (25). Cu excepţia lui Rusu, de profesie avocat, şi a Deliei Ungur, director de firmă, ceilalţi cinci deţin propriile lor afaceri.

Completare cu PLUS

Întrebat de BIHOREANUL dacă USR Oradea a stabilit şi un candidat la funcţia de primar, deputatul Dehelean a precizat că acesta urmează să fie desemnat în urma unor discuţii cu reprezentanţii PLUS, parteneri de alianţă, de la care se aşteaptă şi nume pentru „completarea” listei.

„Lista completă de 27 va fi stabilită după ce vom avea discuţii cu cei de la PLUS şi vedem cine va fi candidat la Primărie, sub ce formă facem lista şi ordinea în care vor fi candidaţii”, a spus liderul USR Bihor.

Dehelean a mai precizat că USR-PLUS speră ca alegerile locale de anul viitor să înregistreze un scor de „17-20 la sută”, ceea ce ar însemna „5-6 mandate” din cele 27 pentru Consiliul Municipal Oradea.

Pe de altă parte, sâmbăta viitoare va avea loc şi Conferinţa Judeţeană a USR Bihor, la care vor fi votaţi viitorii candidaţi la Consiliul Judeţean. La conferinţă vor fi aştepaţi 144 delegaţi, reprezentanţi ai celor aproximativ 800 de membri ai organizaţiei judeţene.