La o săptămână după ce a condamnat neimplicarea "autorităţilor locale şi judeţene" în finanţarea fotbalului, Departamentul de Comunicare al USR Bihor atacă o nouă temă de interes, profitând de recenta decizie de tăiere a 26 de copaci din zona care va fi afectată de lucrările pentru construirea pasajului subteran auto din Bulevardul Magheru.

Într-un comunicat dat publicităţii vineri, USR-iştii sugerează că Primăria, cu o zi înainte de "demararea tăierii copacilor", a informat opinia publică printr-un comunicat "pentru a se evita scandalul iscat la astfel de acţiuni".

"Pentru membrii filialei locale şi judeţene a USR, cât şi pentru o parte semnificativă a cetăţenilor, zelul şi determinarea municipalităţii de a defrişa Oradea sunt de neînţeles. Cu atât mai mult cu cât, de ani de zile, societatea civilă cere, pe mai multe voci, stoparea acestor acţiuni şi, în ciuda numeroaselor dovezi care atestă că, de cele mai multe ori, justificările "Primăriei sunt cusute cu aţă albă", arată Departamentul de Comunicare al USR Bihor.

Potrivit acestuia, în urmă cu 10 ani, Oradea avea, conform Cadastrului Verde, între 38.000 – 40.000 de arbori maturi, din care anual se taie "aproximativ 1.000", ceea ce înseamnă că oraşul "a pierdut aproape o treime din "plămânul" său verde".

USR desfiinţează "apărarea" Primăriei, care a plantat 208 arbori ornamentali în 2017 şi a tăiat 939 arbori maturi: "Nu trebuie să fii specialist în domeniu ca să înţelegi că un arbore matur are o coroană de sute de metri cubi, iar unul ornamental, tânăr, are o coroană ce abia depăşeşte un metru cub, ceea ce înseamnă că, pe termen scurt şi mediu, e nevoie de sute de astfel de copăcei plantaţi pentru a echivala impactul suprafeţei foliare distruse". 

Mai mult, USR se îndoieşte că arborii tăiaţi s-au uscat din motive naturale ori pentru că deveniseră "un risc pentru populaţie" şi critică motivaţiile Primăriei pentru tăierea unor copaci, precum dorinţa de a se pune în valoare faţade proaspăt renovate (Piaţa Unirii), uscarea (plopul secular al Annei Marossy, sălciile de pe malurile Crişului, platanii de pe Progresului, arborii din Parcul Bălcescu), pentru că încurcă şantiere (lângă Podul Ladislau şi lângă Podul Dacia) sau "pentru că... fac puf şi înfundă filtrele centralei pe gaz (cazul plopilor de pe Calea Borşului)". 

În finalul mesajului, Departamentul de Comunicare asigură că "USR Bihor se alătură celor care protestează faţă de felul în care Primăria Oradea înţelege să protejeze mediul înconjurător", afirmând că "în condiţiile schimbărilor climatice deosebite pe care le traversăm, în condiţiile şantierelor create de dezvoltarea tot mai accelerată a oraşului, în condiţiile creşterii surselor de poluare din oraş şi din afara acestuia, considerăm că Oradea are nevoie de fiecare palmă de spaţiu verde disponibil, are nevoie de viziune şi strategii de mediu care să îmbunătăţească sănătatea şi calitatea vieţii cetăţenilor săi".