CAS aminteşte atât asiguraţilor, cât şi furnizorilor de servicii medicale, că termenul de valabilitate a cardurilor naţionale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018.

„Facem această precizare deoarece în ultimele zile instituţia a primit mai multe sesizări telefonice cum că unii furnizori aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Bihor au refuzat să acorde servicii medicale persoanelor asigurate, pe motiv că acestea deţin carduri cu termenul de valabilitate inscripţionat depăşit”, explică un comunicat de presă emis luni de CAS Bihor, care precizează că aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată pe suprafaţa din material plastic.

Totodată CAS Bihor precizează că, în conformitate cu Legea sănătăţii 95/2006 şi cu alte reglementări legale, cardurile naţionale se tipăresc (emit) din oficiu prin extrageri periodice din registrul naţional de evidenţă al asiguraţilor, urmând ca asiguraţii să le primească prin intermediul serviciilor poştale. Nu există prevazută în legislaţie procedura de emitere a cardului la cerere

De asemenea, comunicatul arată că, dat fiind faptul că la nivelul întregii ţări mai există persoane asigurate cărora nu le-a fost emis cardul de sănătate, CNAS a emis dispoziţii conform furnizorii de servicii medicale au obligaţia să le acorde serviciile chiar şi fără card.