Filiala judeţeană a Uniunii Vatra Românească organizează, pe 24-25 noiembrie, un periplu spre Alba Iulia, în cinstea Centenarului Marii Unirii.

Potrivit prim-vicepreşedintelui Ioan Chivari, acest "Drum al Recunoştinţei" este organizat anume pentru omagierea momentului solemn de la 1 Decembrie 1918, dorinţa organizatorilor fiind ca la această călătorie să participe cât mai mulţi bihoreni, reprezentanţi ai localităţilor din judeţ sau ai instituţiilor. Aceştia ar trebuie să aibă asupra lor mandate de reprezentare, semnate de cel puţin zece persoane, aidoma credenţialelor pe care le-au avut participanţii la Marea Unire.

De asemenea, fiecare participant este îndemnat să ducă mesaje scrise ale celor pe care îi reprezintă, mesaje care vor fi adunate în dosare anume şi lăsate la Alba Iulia, dar şi la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea.

"În drum, ne vom opri în patru localităţi, Ceica, Sâmbăta, Beiuş şi Vaşcău. În fiecare localitate vom fi întâmpinaţi de fii ai satului, preţi, elevi, localnici, se va înălţa pe catarg tricolorul şi se va cânta imnul României", a declarat Chivari, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Cu sprijinul colonelului în rezervă Constantin Moşincat, se vor evoca momente din istoria fiecărei localităţi, fiind omagiaţi şi participanţii la Marea Unire proveniţi din aceste sate şi oraşe.

Bihorenii care vor să participe sunt îndemnaţi să îl contacteze pe Ioan Chivari (telefon 0722.231.440), ţinând cont că transportul este gratuit, dar vor trebui să îşi achite cazarea. Uniunea Vatra Românească a adunat deja 100 de participanţi, din care 50 sunt elevi de la şcoli şi licee orădene.

Pe de altă parte, colonelul Moşincat a precizat că nu este singura acţiune dedicată de Uniune Centenarului Marii Uniri. "Am debutat cu o acţiune de plantare a 150 de stejari, fiecare cu denumire istorică", a precizat Moşincat. Practic, fiecare elev al şcolii din Livada va sădi, în acelaşi sat, un stejar, pe care îl va şi boteza cu numele unui erou naţional.