Începând de duminică, testarea persoanelor suspecte de îmbolnăvire cu noul coronavirus domiciliate în Oradea şi în localităţi din judeţul Bihor se face chiar la laboratorul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea. Acest lucru este posibil după ce, cu sprijinul unor companii, asociaţii şi persoane fizice, a fost cumpărat un aparat PCR.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, este vorba despre un aparat produs în Coreea de Sud care face testările prin metoda PCR - biologie moleculară genetică, cea mai nouă şi sigură metodă pentru depistarea infecţiilor cu coronavirus.

"Putem face la Oradea, într-o zi, mai multe teste decât s-au făcut pentru toţi bihorenii de trei săptămâni încoace", a explicat o sursă medicală a BIHOREANULUI, precizând că este vorba de un ritm de 180-200 testări pe zi.

UPDATE: 1500 de teste pe săptămână!

Într-o intervenţie în direct pe Facebook, primarul Ilie Bolojan a confirmat, împreună cu dr Gheorghe Carp, numit coordonator al tuturor spitalelor din județ, achiziţia acestui aparat de testare PCR.

"Aparatul a ajuns la Oradea vineri, când a şi fost instalat, iar de atunci s-au făcut şi instruirea personalului şi testarea aparatului", a spus Carp.

Acesta a precizat că autorităţile orădene au aşteptat timp de două săptămâni aparatura promisă de la nivel central, dar văzând că asta nu se întâmplă, "am dispus achiziţionarea unui aparat de urgenţă". 

"În ziua de azi putem să asigurăm peste 200 de testări pe zi. Ca termen de comparaţie, până acum a trimis la Cluj 215 probe din care au venit cu întârziere 150", a spus Carp.

"Avem personal pregătit şi avem teste de 1.500 pe săptămână, mai mult de trei ori de cât am putut să facem în 3 săptămâni prin colaborarea cu Clujul. Avem personal pregătit, 10 doctori sunt pregătiţi şi în colaborare cu Prefectura, ISU, SMURD și UPU, vom putea să testăm, pe lângă cei suspecţi de infectare, personal medical şi nemedical, şi pe cei din carantină, pentru a scurta perioada de carantină, vedeţi fluxul de români care vin din străinătate”, a mai dat asigurări medicul.

"Medicină fără doctori nu se poate"

Pe de altă parte, dr Carp a precizat că în cursul zilei de sâmbătă nu a mai fost internată nicio persoană în secţiile de Boli Infecţioase ale Spitalului Municipal. "Dar asta nu înseamnă că mâine nu pot fi 100, dacă nu se respectă regulile", a spus Carp.

De asemenea, el a cerut orădenilor să nu apeleze nemotivat la serviciile UPU-SMURD, unde de luni va fi instalată o poartă termică pentru măsurarea temperaturii tuturor angajaţilor şi pacienţilor, pentru a nu pune în pericol în mod inutil siguranţa personalului medico-sanitar, cum s-a întâmplat în alte spitale din ţară, unde angajaţii au fost contaminaţi. "Medicină fără doctori nu se poate", a spus dr. Carp despre necesitatea ca şi personalul spitalelor să fie ferit de contaminări.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Cum se pregătesc spitalele din Oradea în lupta anti-coronavirus: 75 de paturi de ATI, alte 10 pe drum, termo-scanner la Judeţean, pentru a depista orice posibil bolnav

Bolojan anunţă măsuri restrictive în Oradea: Supermarket-urile vor funcţiona până la ora 21, se închid bazarurile, locurile de joacă şi terenurile de sport (VIDEO)