La finele săptămânii viitoare, vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, este aşteptat să participe, la invitaţia UDMR, la festivităţile organizate pe 15 martie, la Oradea de Ziua Maghiarilor de pretutindeni. Cu acelaşi prilej, la Oradea va veni şi preşedintele acestui partid, Kelemen Hunor.

Conform programului anunţat de UDMR Bihor, ceremoniile vor începe la ora 11, cu depuneri de coroane în Episcopia Bihor, la Biserica Reformată din Rogerius şi în Cimitirul Municipal din Oradea, la mormântul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikowski, precum şi la bustul lui Nicolae Bălcescu din parcul cu acelaşi nume.

Seara, începând cu ora 18, la statuia lui Szacvay Imre din Piaţa Libertăţii, vor avea loc principalele momente ale festivităţilor, aici urmând să fie citite mesaje ale premierului României, Viorica Dăncilă, şi Ungariei, Viktor Orban, precum şi discursuri ale unor oficiali locali şi ale liderilor UDMR.

De la statuia lui Szacvay, participanţii vor face un marş cu făclii prin centrul Oradiei, pe traseul strada Iosif Vulcan - strada Republicii, până în Parcul Petofi, unde vor fi depuse coroane de flori şi la bustul poetului paşoptist după care a fosz botezat parcul.

Vicepremierul Semjén Zsolt a scandalizat anul trecut opinia publică din România, spunând că şi-ar dori ca pe 1 Decembrie ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zakony Botond, şi alţi membri ai misiunii diplomatice a ţării sale, să nu mai fie invitaţi la recepţia oferită de Ministerul Afacerilor Externe.

"Nu vreau să spun ce este adevărul istoric, trebuie să fie foarte clară poziţia noastră faţă de Trianon, şi cine altcineva ar putea să explice poziţia noastră decât noi. Eu un singur lucru cer de la prietenii noştri români la 1 decembrie 2018, şi nu vreau să mă complic şi să amestec, dar nu vreau ca domnul ambasador Zakonyi să fie iar chemat la Ministerul Afacerilor Extern", a spus Semjén la o întâlnire organizată în luna iulie a anului trecut la Tuşnad, la care au participat reprezentanţi ai maghiarimii din Estul Europei, dar şi premierul Viktor Orban.

De asemenea, cu doi ani în urmă, vicepremierul Semjén Zsolt a anunţat că statul ungar oferă protecţie oficialilor UDMR din România condamnaţi de justiţia de aici, premiind-o ostentativ pe fosta viceprimăriţă a municipiului Cluj, Anna Horvath, inculpată de DNA pentru infracţiuni de corupţie. "Statul maghiar nu îi va da drumul din mâinile sale, aşa cum nu va face cu niciuna dintre părţile naţiunii maghiare şi cu niciun maghiar, care este persecutat doar pentru că este maghiar", a declarat atunci Semjén Zsolt.