Flancat de comisarul european Corina Creţu, de fostul ministru al Agriculturii Daniel Constantin, de fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi de fostul prefect Claudiu Pop, care după 17 ani de activism în PSD a trecut la noul său partid, preşedintele Pro România, Victor Ponta, a explicat marţi, la Oradea, unde a susţinut o conferinţă de presă după o întâlnire cu militanţii, de ce adevărata miză a alegerilor pentru Parlamentul European este mai mult decât desemnarea reprezentanţilor României în acest for, şi anume despărţirea de regimul „teleormanizat” al lui Liviu Dragnea.

Stânga „curată”, la... mijloc

Descriind Pro România ca partid de stânga „curat”, aflat la mijloc „între galeriile care strigă la televizor şi cele care strigă pe stradă”, adică între PSD pe de o parte şi PNL cu USR de cealaltă, Ponta a criticat vehement faptul că în campanie, la fel ca în ultimii doi ani, „Dragnea încearcă să ne explice ce rău e în Europa”, iar asta din cauză că sub conducerea sa PSD a devenit „un grup infracţional organizat”.

Fostul premier a afirmat că împreună cu colegii săi merge prin ţară ca să prezinte oferta şi candidaţii Pro România, fără a intra, spre deosebire de opoziţia de dreapta, în „cocina” în care Dragnea le-a atras pentru a susţine că toţi politicienii ar fi la fel.

„Mă bucur că Pro România nu intră în acest mod de a face politică, absolut murdar şi ticălos, cu acuzaţii grave, cu oameni care sunt duşi cu forţa la mitinguri. (...) Cred că şi Iohannis greşeşte, pentru că răspunde în acelaşi fel. Nu ar trebui să răspundă, pentru că Dragnea vrea să ne murdărească pe toţi, el oricum este în cocină şi vrea să ne umple pe toţi de noroi, ca să nu mai vadă oamenii diferenţa”, a spus fostul premier.

„Marea mea greşeală”

Vorbind despre modul în care PSD face campanie, cu discursurile lui Dragnea cum că Europa vrea răul României şi că occidentalii sunt invidioşi pentru că satele româneşti sunt mai frumoase, Ponta l-a ironizat. „Cred că a luat droguri. E mai mult decât minciună, e delir”, a caracterizat el mesajele fostului său coleg.

Întrebat de BIHOREANUL cum îşi explică faptul că nici Consiliul Naţional al Audiovizualului, nici Parchetul General nu investighează felul în care preşedintele PSD incită, practic, la ură şi la violenţe, Ponta a răspuns că motivul este tocmai faptul că şi-a subordonat aproape toate instituţiile.

„De la CNA până la Parchetul General, cam toate instituţiile au fost capturate de grupul infracţional al lui Dragnea. Parchetul General nu mai are procuror general, DNA nu mai are procuror şef, judecătorii nu au curaj să dea o decizie în dosarul lui, îl pasează de la CCR la Înalta Curte... A teleormanizat întreaga ţară. Marea mea greşeală - şi îmi pare rău, iar acum îmi propun şi încerc zi de zi să repar această greşeală - este că nu mi-am închipuit că România poate fi teleormanizată”, a spus Ponta.

„Scăpaţi-ne de Dragnea”

Dată fiind situaţia, preşedintele Pro România a afirmat că „pe 26 mai se votează ceva mai mult decât europarlamentarii care merg la Bruxelles”, şi anume eliberarea de Dragnea. „Peste tot pe unde mergem vin PSD-işti şi ne spun la ureche „Scăpaţi-ne de Dragnea”. „Păi, dar nu vreţi să scăpaţi şi singuri?”. Şi ei ne zic că nu-i uşor, că-i lasă fără funcţii, pe ei, pe rudele, pe prietenii lor”, a zis Victor Ponta.

El a prezentat şi strategia debarcării lui Dragnea: „Există un singur călcâi al lui Ahile în toată această construcţie mafiotă. Pe 27 mai, dacă PSD obţine un rezultat slab şi Pro România obţine un rezultat bun, să mai convingem nişte deputaţi să plece de la PSD ca să-l dăm jos pe Dragnea de la Camera Deputaţilor. Când îşi pierde scaunul, Dăncilă fuge şi ea de sub escortă, că n-o să vrea să dea ea porcăriile alea de Ordonanţe de Urgenţă”.

„Într-un fel, suntem părtaşi”

La rându-i, şi comisarul Corina Creţu s-a delimitat de PSD-ul condus de Dragnea, amintind că a fost nominalizată în Comisia Europeană ca responsabil pentru politica de dezvoltare regională de vechiul PSD, condus de Victor Ponta.

Ea a catalogat fostul său partid ca fiind antieuropean şi antidemocratic, motiv pentru care l-a părăsit după reprimarea brutală a protestului Diasporei din 10 august 2018. „Într-un fel suntem părtaşi la ce este acum, dar nu credeam că va ajunge atât de jos”, a descris Creţu transformarea într-o formaţiune „pentru o mână de oameni sau pentru o singură persoană”.

Comisarul european s-a declarat indignată de falsificarea realităţii de către PSD, care „serveşte oamenilor minciuni” în campanie, adică „prezintă proiecte realizate cu fonduri europene ca şi cum sunt realizate de Guvernul de acum”.

Corina Creţu a criticat şi abandonarea politicilor publice pentru absorbţia de fonduri europene, arătând că în exerciţiul financiar 2007 - 2014, împreună cu autorităţile de atunci din România şi cu echipa sa de la Comisia Europeană, a contribuit la creşterea absorbţiei de la 58% la 91%, pentru ca în prezent guvernele controlate de Dragnea să ajungă abia la 21% absorbţie din exerciţiul financiar care se încheie în 2021.

„A fi patriot înseamnă a folosi şansele care ţi se oferă” pentru „a reduce decalajele de dezvoltare dintre România şi ţările europene occidentale”, a spus Corina Creţu. Nicidecum, a completat-o Ponta, „să înjuri liderii europeni şi să dai cu pumnii în masă”.