S-a dat verdictul final în cazul violatorului în serie Petru Hera - Cristea, care în toamna anului 2017, după ce fusese condamnat în trei rânduri şi eliberat tot de atâtea ori înainte de ispăşirea integrală a pedepselor, a încercat să-şi siluiască până şi propria mamă.

Noua sentinţă dezvăluie detalii şocante: statul l-a despăgubit pentru condiţiile de detenţie necorespunzătoare, iar recent, datorită Legii recursului compensatoriu, pedeapsa i-a fost redusă cu 180 de zile!

Cazier de violator

Despre Petru Cristea-Hera, fratele unui poliţist din Tărcaia, BIHOREANUL a scris în mai multe rânduri. Prima oară în septembrie 2010, când a încercat să violeze o orădeancă de 22 de ani pe podul CFR dintre cartierul Dragoş Vodă şi pe strada Făcliei, întâmplarea fiind surprinsă de doi adolescenţi, Adrian Ungur, elev la Liceul Sportiv, şi Ionuţ Pârcălab, de la Colegiul Traian Vuia, care au salvat-o, ba l-au şi prins pe obsedat, predându-l Poliţiei.

Hera era la al doilea atac în doar câteva luni. În acelaşi an, în ianuarie, încercase să siluiască o femeie din Rieni, mamă a unui poliţist orădean. Victima s-a apărat şi l-a lovit, aşa că maniacul a renunţat la ideea violului, încercând s-o forţeze la sex oral. N-a reuşit nici asta: femeia l-a muşcat şi apoi a fugit.

Culmea era că bărbatul comisese ambele tentative într-o perioadă de probă, după ce în octombrie 2009 fusese eliberat condiţionat, cu un rest de pedeapsă neispăşit de 1.310 zile - adică aproape 4 din cei 10 ani de detenţie la care fusese condamnat în 2004, tot pentru viol.

Din nou pe pod!

În urma celor două tentative din 2010, Hera a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Nu i-a executat integral, fiind eliberat condiţionat, din nou, pe 8 octombrie 2013, la recomandarea unei comisii din Penitenciarul Târgu Jiu, cu un rest de pedeapsă neefectuată de 520 de zile.

În primăvara anului următor a ajuns, însă, din nou după gratii. Pe 17 mai 2014, în duminica Paştelui, la 5 dimineaţa, a urmărit o orădeancă pe "podul intelectualilor" şi, profitând că în zonă nu era nimeni, a încercat s-o violeze. Tânăra de 24 de ani a reuşit să scape doar pentru că brusc a apărut un trecător, iar agresorul a fugit, fiind prins în nici două ore cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din centrul oraşului.

Arestat preventiv, Hera a rămas după gratii pe parcursul anchetei şi al procesului, finalizat pe 11 noiembrie 2014 printr-o nouă condamnare. În ciuda gravităţii faptei şi a statutului de recidivist, a primit o pedeapsă blândă, de doar 3 ani de închisoare, la care s-a adăugat o rămăşiţă din condamnarea anterioară, de 520 de zile, adică 1 an şi 5 luni.

Oricât pare greu de crezut, nu şi-a ispăşit întreaga pedeapsă nici de această dată. Deşi în mod normal perioada de detenţie i s-ar fi încheiat abia în 2018, la cererea comisiei pentru liberări condiţionate de la penitenciarul Satu Mare, Judecătoria din acest oraş i-a dat drumul pe 21 septembrie 2017. După numai câteva săptămâni, a comis-o din nou, încercând s-o siluiască chiar pe femeia care i-a dat viaţă.

Înapoi după gratii

Dezgustătorul eveniment s-a întâmplat pe 10 octombrie 2017. Acasă fiind, în satul Borz din comuna Şoimi, bărbatul şi-a atacat mama, care a reuşit totuşi să scape. Apoi s-a făcut nevăzut, fiind găsit două săptămâni mai târziu în gara din Cluj.

Arestat din nou şi trimis încă o dată în judecată, Hera a fost condamnat întâi, pe 15 octombrie 2018, de către Judecătoria Beiuş, la 4 ani plus 359 de zile, adică rămăşiţa "iertată" pe 21 septembrie 2017, când fusese eliberat condiţionat - din condamnarea încasată pentru tentativa de viol din primăvara lui 2014, cea din centrul Oradiei.

Violator cu pretenţii

Pe 28 decembrie 2018, Curtea de Apel Oradea a schimbat verdictul dat la Beiuş, scăzând pedeapsa la 4 ani şi 179 de zile. Motivul? Potrivit deciziei publicate în rezumat pe portalul instanţei, judecătorii au fost obligaţi să ţină cont de pretenţia violatorului care, invocând Legea recursului compensatoriu, a cerut diminuarea pedepsei cu 180 de zile, aferente unei perioade de 912 zile petrecută "în condiţii necorespunzătoare" în Penitenciarul Satu Mare din ianuarie 2015 până în toamna lui 2017.

De altfel, după cum se arată în soluţie, nu e prima dată când Hera beneficiază de pe urma şederii în spatele gratiilor. "Inculpatul a primit despăgubiri în valoare de 3.000 euro de la Statul Român pentru perioada de privare de libertate cuprinsă între 20 aprilie 2014 - 23 ianuarie 2015, în urma sesizării Curţii Europene a Drepturilor Omului", precizează minuta Curţii de Apel Oradea. Pe româneşte, violatorul a dat statul în judecată şi a obţinut bani pentru disconfortul suferit vreme de 11 luni "în condiţii necorespunzătoare"! Şi, cum bărbatul se află în arest preventiv din 26 octombrie 2017, perioadă care, de asemenea, se scade din perioada detenţiei, înseamnă că va rămâne după gratii puţin peste 3 ani. Asta dacă nu va fi eliberat înainte de termen, cum s-a întâmplat deja în trei rânduri, înainte să atace din nou...