În contextul decretării stării de urgenţă şi ţinând cont de măsurile preventive legate de răspândirea coronavirusului COVID-19, Casa Judeţeană de Pensii Bihor anunţă că înregistrările de cereri şi de recalculare se fac doar telefonic sau prin internet.

"Începând cu data de 18.03.2020, pe toată durata decretării stării de urgenţă, operaţiunea de înregistrare a cererilor de deschidere a drepturilor de pensie naţională precum şi a recalculărilor, se va realiza telefonic sau prin email. Comunicarea numărului de înregistrare a cererii se va transmite telefonic/email", arată o informare transmisă presei joi.

Astfel, toţi cei care doresc pot să se adreseze acestei instituţii fie la adresa de email mail@cjpensiibihor.ro, fie la numerele de telefon 0259/430728 şi 0259/442658. Pentru Casa Locală de Pensii Beiuş, doritorii pot suna la telefon 0259/321152 sau să trimită e-mail la mailbeius@cjpensiibihor.ro.

"În ceea ce priveşte serviciul de programare telefonică, acesta se suspendă pe perioada instituirii stării de urgenţă", arată comunicatul.

Solicitanţii vor fi contactaţi ulterior, telefonic sau prin mail, pentru a se prezenta cu documentele necesare stabilirii drepturilor de pensie în original (carnetul de muncă, adeverinţele privind sporurile cu caracter permanent şi condiţiile superioare de muncă, precum şi alte documente prevăzute de normele de aplicare a legii) şi în copie (acte de stare civilă, carnet de muncă, livret militar – după caz, diploma de absolvire a facultăţii/adeverinţa din care reiese frecvenţa la zi a cursurilor, etc.).

Toate vor fi depuse în plic sigilat la sediul instituţiei.

"Această procedură este necesară pentru a evita expunerea acestui segment de populaţie şi pentru a-i asigura că nu pierd drepturile de pensie cuvenite conform legii", arată comunicatul.

O altă precizare vine în privinţa copiilor care beneficiază de pensie de urmaş care împlinesc vârsta de 16 ani şi care nu pot face dovada continuării studiilor din cauza suspendării cursurilor şcolare. În cazul acestora, plata pensiei de urmaş va continua fără a fi necesară prezentarea acestei dovezi, urmând ca adeverinţa doveditoare să fie prezentată în termen de 30 de zile de la data expirării stării de urgenţă.