În data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier, al doilea act de modificare a codului în ultimele două săptămâni. Cel mai important aspect de noutate adus de această lege vizează procedura de suspendare a dreptului de conduce în situația în care această sancțiune este contestată în instanță, iar plângerea este respinsă definitiv.

Până acum, persoana în cauză avea obligația predării permisului în termen de 15 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești (și nu de la data comunicării acesteia, cum credeau mulți dintre cetățeni), sub sancțiunea majorării perioadei de suspendare cu încă 30 de zile.

Problema practică era dată de faptul că, în situația în care persoana în cauză nu se prezenta deloc pentru predarea permisului, organele de poliție nu operau suspendarea imediat în baza de date, astfel încât au fost cazuri în care persoanele erau încunoștințate chiar și după câţiva ani să predea permisul pentru a executa perioada de suspendare.

Mai mult, exista un adevărat haos în practică, de multe ori soldat cu dosare penale făcute aiurea sau chiar cu condamnări a căror legalitate este mai mult decât discutabilă, în condițiile în care operarea suspendării în baza de date se făcea oarecum „aleatoriu”.

Conform noii legi, persoana este obligată să predea permisul în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care se respinge plângerea împotriva sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce (termenul se mărește de la 15 la 30 de zile).

Dacă nu predă permisul în acest termen, dincolo de faptul că perioada de suspendare se mărește cu 30 de zile, aceasta îşi produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi. Mai precis, în a 31-a zi de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, dreptul de a conduce este suspendat de drept, fără ca persoana să mai fie încunoștințată în vreun fel.

În măsura în care persoana respectivă este depistată conducând în perioada de suspendare aplicată prin procesul-verbal, majorată cu 30 de zile pentru nepredarea permisului, acesteia i se va întocmi dosar penal pentru infracțiunea de conducere cu permisul suspendat.