La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.

După un an şi jumătate, puţini bihoreni ştiu că marele "proiect" al DDIP a fost să împartă pe criterii etnice şi partinice peste 700.000 euro din banii publici, grosul fiind dat unor ONG-uri de casă precum Asociaţia Pro Rev Egyesulet, Clubul Red Point şi Asociaţia Artiştilor Naivi (controlate de un ex-jurnalist apropiat PSD Bihor), Asociaţia Margittai Oskoalert Tarsasag, Asociaţia Lupi din Pustă - Clanul Ordas etc.

La fel de puţini ştiu şi cu ce se ocupă, în realitate, News Bihor. Cum "succesurile" Triadei din fruntea Judeţului au rămas pe hârtie, funcţionarii "agenturii" şi-au canalizat vigilenţa spre alte direcţii: ce (nu) face Primăria Oradea şi ce (nu) face opoziţia din "parlamentul" judeţean. Niciodată ce (nu) face Judeţul.

Câteva exemple recente sunt de pomină. News Bihor a denunţat Primăria că deţine o clădire neîngrijită în incinta fostului spital de psihiatrie, ignorând că înşişi şefii CJ ţin în ruină fosta Policlinică Mare. Nu pe dealuri, ci în buricul târgului! Tot trompetele CJ au găzduit (poate şi redactat) mesajul politic al unui şefuţ UDMR-ist (plătit la pătrat, atât ca administrator public al judeţului, cât şi ca director al Agenţiei pentru Managementul Destinaţiei), omiţând să-l asculte pe cel atacat, întâmplător un consilier PNL-ist. În schimb, săptămâna trecută, când cu scandalul Ryanair, n-au zis nici pâs. Nici despre suspendarea curselor aeriene externe, nici despre reacţia jenantă a conducerii CJ.

Aşa-zisa "agenţie de presă" este un fel de Scânteia online, dar asta, totuşi, nu doar din cauza ordinelor primite, ci şi a deficitului profesional al "jurnaliştilor" care le execută. Apropo de meserie: s-a ostenit vreunul pe coclauri ca să relateze despre deszăpezirea ori asfaltarea drumurilor judeţene ori comunale? A făcut careva un interviu memorabil prin altceva decât prin servilism (deci nu cu şefii), cu o personalitate sau cu un personaj local? Ori un reportaj despre, să zicem, casele memoriale din Bihor? Dar o analiză economică ori socială? Sau, de ce nu, o investigaţie?

Orice publicaţie îşi poate alege şi angajaţii, şi temele, şi abordările, dar cu o condiţie: să nu fie finanţată din fonduri publice. Or, tocmai bani publici toacă News Bihor, din taxele şi impozitele tuturor bihorenilor. Inclusiv ai celor care nu sunt fani PSD şi UDMR, inclusiv ai cetăţenilor neinteresaţi de politică, dar care au dreptul măcar să nu fie minţiţi pe banii lor. Şi ce altceva decât furt se numeşte deturnarea acestor bani de la rostul lor corect pentru a furaja vuvuzele?