N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat.

Mang nu s-a dovedit nici "aproape de oameni" ca Bar, pe care îl ştia tot "poporul pesedist", nu doar activiştii, nici alfabetizat în management, precum Serac, ba nici măcar cu simţul ruşinii care l-a făcut pe Sârb să dispară din viaţa publică după ce a fost prins cu mâţa-n sac. Spre deosebire de acesta din urmă, deşi prins ca hoţ intelectual şi alungat de la Educaţie, plagiatorul Mang s-a înşurubat fără jenă în fruntea Consiliului Judeţean.

Zilele trecute, a mai dat două probe ale handicapului caracterial. Cu două zile înaintea moţiunii de cenzură s-a lăudat pe Facebook că Partidul "aduce" în Bihor 180 milioane lei de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, pentru ca 14 primării să facă proiecte mici, dar scumpe (28 milioane lei, de pildă, pentru o canalizare în satul Filea, comuna Lăzăreni!), ştiind bine însă că vindea o triplă minciună. FDI nu "dă" bani, ci promite să-i împrumute primăriilor, care trebuie să-i returneze (de unde?), nici nu deţine banii făgăduiţi, ci ar urma să-i ia de la Guvern şi abia apoi să-i dea cu împrumut (deci când ar fi început proiectele?) şi, în fine, ar urma să finanţeze aceleaşi "obiective de investiţii" ca PNDL, deci ar fi doar un PNDL paralel, adică tot o iluzie.

Din fericire, Mang nu mai apucă să înşele niciun primar şi niciun bihorean, din simplul motiv că joia trecută Guvernul Dăncilă a fost demis de Parlament. Chiar şi cu acest prilej, şeful PSD Bihor şi-a mai dat încă o dată arama pe faţă, prevestind o adevărată apocalipsă: pentru că Partidul nu va mai fi la butoane, a aruncat el tot pe Facebook, data de 10 octombrie devine "joia neagră a democraţiei", ziua aruncării ţării în haos, urmând sute de mii de concedieri (nici n-ar fi rău!) şi "pedepsirea" mediului de afaceri (o zice un avocat al Ordonanţei Lăcomiei!).

Ca să vezi! Unicul partid care a iniţiat şi votat o moţiune de cenzură contra propriului Guvern (Grindeanu), singurul care a îndatorat 3-4 generaţii viitoare doar ca să-şi îmbuibe votanţii, analfabeţii şi amantele, fără să lase în urmă decât păduri arse şi fântâni otrăvite, care a zvârlit societatea în haos desăvârşit, eliberând din puşcării criminali, violatori şi tâlhari, este, pentru Mang, farul călăuzitor fără de care Patria va orbecăi prin istorie, căutându-şi un rost şi neaflându-l.

Păstrând proporţiile, otrava emanată de Mang mi-l aminteşte pe Hitler în stadiul terminal, când, văzând că pierde războiul şi că nazismul e învins, a considerat că Germania nici nu mai poate, nici nu mai merită să existe. Cam asta-ţi profeţeşte şi ţie pesedistul, mândră Românie, deşi o putea zice şi mai direct: fără PSD, viaţa e pustiu.