În Monitorul Oficial, pe data de 15 iulie 2018, a fost publicată, așa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, care va intra în vigoare la data de 24 august 2018.

Conform noii legislații, plata a jumătate din minimumul amenzii se va putea face în 15 zile, în loc de 48 de ore, cum este în prezent, și va fi valabilă pentru toate contravențiile, nu doar pentru cele unde legea specială prevede această facilitate, cum ar fi, spre exemplu, situația contravențiilor rutiere.

Deși noua lege prevede că pentru procesele-verbale întocmite anterior intrării în vigoare a acesteia aplicarea şi executarea sancţiunii contravenţionale se supun prevederilor legale în vigoare la momentul întocmirii actului de constatare, această dispoziție este neconstituțională, întrucât Constituția prevede că legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.

Deoarece noua lege contravențională este mai favorabilă decât cea veche, Parlamentul nu poate interzice aplicarea ei în cazul tuturor contravențiilor pentru care amenda nu a fost achitată sau executată silit la data intrării în vigoare a noului cadru legal.

În această situație, orice persoană care are de achitat o amendă mai mare decât jumătate din minimumul special prevăzut de lege va putea solicita aplicarea noii facilități și va putea invoca excepția de neconstituționalitate a articolului care interzice aplicarea legii mai favorabile.

Dacă excepția va fi admisă de Curtea Constituțională, legea favorabilă se va aplica întocmai, iar amenda va fi redusă la jumătate din minimumul special.

Dacă, însă, persoanele care au de achitat amenzi aplicate înainte de 24 august nu vor cere aplicarea noii facilități și nu vor cere sesizarea Curții Constituționale, o eventuală decizie favorabilă a Curții nu li se va aplica retroactiv.

Întrucât Curtea Constituțională a României, printr-o decizie din 2007, a stabilit că aplicarea legii contravenționale mai favorabile este valabilă și în cazul amenzilor necontestate sau menținute de instanță, cu singura condiție ca amenda să nu fi fost achitată sau executată silit la data intrării în vigoare a legii noi, noua facilitate se aplică, așadar, tuturor persoanelor care au amenzi neachitate la data de 24 august 2018.