"România în direct", de la Europa FM, nu mai este un loc în care se întâlnesc părerile diverse ale publicului. Este, mai degrabă, un one-man-show în care Moise Guran se foloseşte de apelurile ascultătorilor pentru a-şi expune vastele cunoştinţe şi păreri în orice domeniu. Declară sus şi tare că respectă toate părerile, dar când aude una nepotrivită cu optica lui, face orice pentru a o combate. Pornită încă de pe vremea lui Robert Turcescu, populara emisiune pare să-şi fi schimbat destinaţia iniţială într-un instrument de PR al domnului Guran.

"Profesioniştii", talk-show-ul difuzat de TVR, prezintă valori incontestabile din jurul nostru, dar, înainte de toate, ne prezintă o Eugenia Vodă gata-gata să ne intre cu capul în casă prin ecran. Dorinţa respectabilei doamne de a se pune la acelaşi nivel cu invitaţii este deranjantă spre dureroasă. Adesea invitatul pare stânjenit, chiar dominat de atitudinea pseudo-agresivă a moderatoarei. Iar dacă mai adăugăm şi montajul care îi "taie" pe invitaţi ca o seceră nemiloasă, emisiunii i s-ar putea spune lejer "Eugenia Vodă Show".

L-am pomenit pe Turcescu, un alt caz de manual. Apărut ca băiat simpatic şi deştept, a adus un suflu nou în mass-media ca moderator al emisiunii din primul paragraf. Curând, radioul nu l-a mai încăput şi a făcut trecerea la TV, unde, ţineţi minte, ajunsese să dea bile albe şi negre invitaţilor. Înainte de a se compromite definitiv prin acea mărturisire de ofiţer acoperit, Turcescu se transformase din moderator în profesor şi judecător pentru invitaţii săi, totul pe baza unei vanităţi aflate într-o creştere de nestăpânit.

Un exemplu diferit este Cătălin Ştefănescu, moderatorul "Garantat 100%", tot de pe postul naţional. Spre deosebire de exemplele anterioare, Ştefănescu şi-a păstrat bunul-simţ şi modestia în decursul anilor. Nu-şi pune invitaţii la zid, nu vrea să pară mai deştept decât ei, nu îi întrerupe brutal, nu le dă bile. Totuşi, nici el nu este de fier. Uneori, întrebările tot mai lungi, precedate de mini-expozeuri şi gestică amplă, arată că ar fi gata să se mute de pe scaunul realizatorului pe cel al invitatului. Acesta este unul din cele mai grele aspecte ale meseriei - trebuie să vorbeşti mereu despre alţii, nu despre tine.

Să fii moderator radio sau TV nu e atât de uşor cum pare. Expunerea publică în prime-time devine o povară căreia doar caracterele puternice îi rezistă. La început, moderatorii sunt înconjuraţi de simpatie şi de bucuria noului, apoi publicul începe să îi devoreze. Cota le creşte, ego-ul li se modifică, iar întâlnirile cu mai-marii zilei îi fac să se simtă importanţi, chiar egalii acestora. Curând se transformă din persoane în personalităţi, punct în care o pot lua razna. Pentru o parte dintre ei, statutul de jurnalist pare să fie doar o etapă intermediară spre altceva, aşa că nu trebuie să ne mirăm când ajung în Parlament sau în funcţii publice.