Anul trecut, tot la jumătatea lunii mai, vă împărtăşeam o "Poveste din Sicilia", cu un tânăr plecat din Găeşti, dar în continuare legat de ţară, inclusiv prin site-urile de ştiri, care zicea că nu s-ar întoarce. "Banii pe care voi îi primiţi acum sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult", zicea Ionuţ, mai lucid decât mulţi dintre cei de acasă, care începeau să guste majorările de salarii oferite bugetarilor.

Între timp, creşterile de salarii s-au înmulţit, s-au "dat" şi vouchere de vacanţă, şi bani pentru normă de hrană, salariul minim a crescut ca-n basme, şi nimeni nu-şi punea întrebarea de unde vin banii. Crescuse productivitatea? Munceam mai mult, mai bine? S-a ameliorat calitatea serviciilor din administraţie, educaţie, sănătate, transporturi? Păi, românii zic şi acum că birocraţia e tot aiuritoare, funcţionarii tot indolenţi, că în şcoli unica preocupare e diploma, că în spitale pacienţii continuă să dea şi şpăgi, şi bani pe medicamente.

Dar distracţia a continuat şi creşterea salariilor a finanţat, de fapt, producţia de mărfuri şi servicii a altora. Fix a celor despre care Partidul spune acum că ne vor răul. Cu mai mulţi bani în buzunare, românii fac paradă prin mall-uri, îi dau pe plasme, îşi iau maşini străine.

Problema e că banii pentru salariile umflate artificial s-au terminat de mult şi de luni întregi Guvernul îi procură din împrumuturi, la dobânzi din ce în ce mai mari şi pe perioade tot mai lungi. Din păcate, Opoziţia n-a ştiut să le explice oamenilor pe înţelesul tuturor ceea ce Ionuţ spunea atât de simplu: "banii din salariile voastre sunt bani mincinoşi". Că intrăm în magazine cu portofele mai burduşite şi ieşim cu sacoşe mai goale. Că punem benzină în rezervoare, dar n-o folosim ca să înaintăm, ci o ardem în blocaje. Cu alte cuvinte, că ne îndreptăm în direcţia Venezuela, cu un deceniu în urmă cea mai prosperă ţară sud-americană, unde dictatorul Maduro tocmai a mărit lefurile cu 150%, de-au ajuns să valoreze 8 dolari.

Iată, însă, că tot cei care au mărit salariile nu mai pot acum să le plătească. O spune nu vreun Sorosist din Statul Paralel, ci însuşi ministrul Finanţelor, care ameninţă directorii de instituţii cu amenzi uriaşe dacă nu iau "măsuri" pentru diminuarea lor în disponibilul existent, adică subţiat. Nu trebuie să fii mare expert ca să te prinzi că mult nu mai este până ce Guvernul va tăia salariile din nou, imediat ce nepricepuţii ajunşi la butoane se vor vedea cu sacii-n căruţă, şi cu legile modificate, şi cu voturile-n urne.

Asta dacă se va repeta povestea din 2016, când mulţi români micţionau cu mândrie pe ele, zicând că alegerile nu ajută la nimic. Dacă o vor face din nou, apoi să te ţii de adevăratele tăieri.