La Universitatea din Oradea este în permanenţă primăvară. Asta pentru că tot timpul instituţia e plină de ghiocei, adică de oameni care stau cu capul plecat. Dar iată că s-a iţit şi un dascăl care nu mai suportă impostura şi neruşinarea.

Mircea Morariu nu e un personaj comod. Critic de teatru scorţos, face cronici care rănesc pe unii, mulţumesc pe alţii, dar clar nu-şi bate joc de meserie. Ca universitar face notă discordantă, îşi spune deschis părerile, fără să se teamă de consecinţe.

A fost singurul dascăl care l-a beştelit pe rectorul Constantin Bungău pentru scrisoarea aia slugarnică în care-şi manifesta sprijinul faţă de noul ministru al Educaţiei, un tip cam agramat de pe la Suceava.

Este de mirare că domnul Bungău s-a trezit brusc să vorbească. De obicei, când îl întrebam ceva, ori refuza să ne răspundă, ori nu spunea nimic concret. Singura sa declaraţie tranşantă a avut-o probabil la DNA, dar e prea puţin pentru două mandate, dintre care unul de arestare.

Dar poate Morariu este cel în eroare, iar Bungău crede sincer în noul ministru. Poate rectorul crede că e omul potrivit pentru şcoala românească, fiindcă doreşte să protejeze plagiatorii.

Ce şansă ar avea Oradea dacă ar avea noroc de o universitate puternică! Trebuie să facem eforturi colosale pentru dezvoltarea urbei, în vreme ce Clujul este permanent asaltat de investitori fără să-şi bată prea mult capul. Iar diferenţa între cele două oraşe o fac, în principal, universităţile.