Cred că înălțarea clădirilor în centrul orașului nu este neapărat un lucru greșit. Cu condiția ca Primăria să acorde facilități la alinierea pe înălțime și nicidecum să supraimpoziteze casele mici și inestetice.

Sunt oameni care s-au săturat să stea în maghernițe igrasoase și, conștienți de valoarea terenului de sub ele, au făcut loc unor clădiri noi, confortabile. La fel cum mai sunt destui care, incapabili să treacă peste drama venirii la oraș, tânjesc și acum după obiceiul bimilenar de a merge la buda din fundul curții.

Însă trebuie mare grijă cu ce arhitecți facem noile plombe. Am văzut câteva clădiri care ar intra lejer la categoria rebuturi. De pildă, cea gândită să fie amplasată între Palatul Baroului și Palatul de Justiție e un fel de Universitate Lomonosov cu câteva tușe simplificate. Dacă facem o comparație între clădirile noi din Oradea și cele din Cluj sau Timișoara, constatăm că diferența dintre arhitecții noștri și ai lor e ca dintre Sorbonica și Universitatea Babeș Bolyai.

Pentru centru am putea să ne permitem concursuri internaționale, mai ales când e vorba de clădiri mari, pe 5 niveluri, cum e cazul de față. Dacă ne mândrim cu palatele făcute acum 100 de ani, de ce să ne facem urmașii să se rușineze pentru soluții arhitectonice alese în grabă sau de dragul economiilor?