Degeaba au ieşit orădenii în stradă ca să se plângă de mirosurile de la Nutripork. Degeaba s-au mobilizat internauţii. Degeaba a urlat presa. Mirosurile nu ajungeau nici la Ministerul Mediului, nici la APM Cluj, unde se stabilea dacă porcii chiar put sau orădenii sunt prea sensibili.

Cum autorizaţia de funcţionare a expirat, locuitorii municipiului au sperat că ferma de porci nu va mai fi reautorizată. Câtă naivitate! Păi, au venit nişte specialiste de la Mediu care au constatat că totul e ca la carte. Mai mult, una dintre autoarele studiului a ajuns şefă la APM, conform principiului că ea centrează şi tot ea dă cu capul.

La noi legile sunt intenţionat ambigue, aplicarea lor e facultativă, virgulele sunt puse cu un anumit scop, în aşa fel încât slujbaşul din agenţiile de control să poată interpreta totul după bunul plac. Păi, dacă ar fi legi limpezi şi metodologie clară, s-ar goli agenţiile de sinecurişti, că nu ar mai avea cum primi şpagă.

Primarul Bolojan a decis să încheie acest război drept, dar interminabil, cu o pace avantajoasă pentru orădeni. Şi de data asta nu s-a sfiit să-i ofere compensaţii patronului de la Nutripork, pentru că omul, pe lege, avea dreptate. Adică avea avizele necesare pentru continuarea activităţii.

Este o formă de înţelegere convenabilă şi pentru patron, şi pentru orădeni. Dar asta nu pentru că legile au dus la acest deznodământ, ci pentru că cei implicaţi s-au aşezat la masă ca să rezolve problema, punând interesul public deasupra bisnisului.