Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...

Dacă România se califica la Mondiale s-ar fi vândut de trei ori mai multă bere şi de cinci ori mai multe seminţe. Campaniile de publicitate ne-ar fi sufocat, iar sigla naţionalei s-ar fi găsit pe orice obiect de vânzare. Ne-am fi adunat în centru să vedem meciurile României, după care am fi băut de bucurie sau de necaz. Dacă România se califica la Mondiale şi ar fi jucat sfertul de finală cu Brazilia sau cu Belgia, probabil la Festivalul Medieval din Oradea ar fi rămas vineri seara doar menestrelii şi zidurile Cetăţii, căci toată lumea ar fi fugit la meci.

Dacă România se califica la Mondiale, patriotismul ar fi atins noi culmi în ţara noastră de glorii şi de dor. Culorile sfinte ale tricolorului s-ar fi afişat la ferestre, pe maşini, pe tricouri, pe feţe şi oriunde vezi cu ochii. Imnul s-ar fi cântat din fotoliu, cu berea în mână şi ţigara în colţul gurii, dar cu inima bătând puternic româneşte. Cel mai probabil, codul roşu de monarhie s-ar fi instituit din nou, după ce Regele Hagi ar fi fost pomenit mai ceva ca la mondialul din '94.

Dacă România se califica la Mondiale, românii şi-ar fi demonstrat din nou personalitatea duală. Jocul tricolorilor ne-ar fi plimbat pe axa speranţă-deziluzie în doar 90 de minute. De la "Haideţi, băieţi, sunteţi cei mai buni!" şi "Pe ei, pe ei, pe ei, pe mama lor!" la "Asta e, mai mult nu putem" şi "N-ai cu cine, ăştia nu-s fotbalişti!", trăirile şi părerile noastre faţă de noi înşine ne-ar fi arătat încă o dată cine suntem şi de ce nu ne merge bine.

Dar România nu s-a calificat la Mondiale, aşa că realitatea s-a aşezat singură la locul ei: am băut mai puţină bere, am cântat imnurile altora, am urmărit partidele fără patimi şi încrâncenări, naţionala României a rămas cu golaverajul intact, patriotismul a plecat în concediu la Techirghiol, Codul Penal a fost remixat de DJ Daddy & Co şi aşteaptă să devină hit, iar Bodolan, Vintilă, Aldea şi Baniciu au fondat, vineri seara, cea mai efemeră trupă din istoria muzicală a României - Pasărea Folk. A dat din aripi doar câteva minute, timp în care cei patru au intonat Cântecul Bufonului.

Cupa Mondială e aproape de final. Cineva o va câştiga, cu siguranţă. Aici, departe de lumea mare, noi rămânem trişti ca nişte bufoni în afara orelor de program şi pierdem mereu. Pierdem toţi, chiar şi cei care cred acum că au câştigat. Hai România!