Omul de televiziune Doru Ionescu va lansa zilele acestea "Dan Andrei Aldea: Zbateri. Zboruri. Lumini", o carte despre, probabil, cel mai apreciat muzician român contemporan. Cunoscut pentru seria de emisiuni "Remix" de la TVR, jurnalistul a adunat mai multe texte semnate de muzicieni, jurnalişti şi oameni de muzică din ţară şi din străinătate despre Dan Andrei Aldea. Am avut onoarea să semnez şi eu un text ("Seara în care Oradea a fost capitala României"), în care am povestit despre primul concert din România, primul după 33 de ani, al muzicianului auto-exilat în Germania.

Am încheiat textul cu următoarele rânduri: "La o lună după dispariţia artistului, vorbeam cu prietenul care îmi arătase fotografia aceea din Germania. Mi-a mărturisit că va propune Primăriei Oradea să denumească "Dan Andrei Aldea" una din aleile pietonale de pe marginea Crişului Repede, unde muzicianul se plimba adesea cu soţia sa. «E simplu, nu trebuie să-şi schimbe nimeni domiciliul în actele de identitate... Ar fi frumos!». Am plusat şi eu cu o idee: o dată pe an, de ziua de naştere a artistului, "Marşul lui Iancu", ce se aude din turnul Primăriei la ora exactă, să fie înlocuit cu primele măsuri din "Om bun". "Ar fi un mod simplu şi elegant de a-i mulţumi unuia dintre cei mai mari muzicieni români pentru onoarea de a fi împărţit cu noi ultimii săi ani de viaţă. Oricum suntem experţi în recunoaşterea valorilor după ce le-am pierdut definitiv. Aşteptăm data de 9 martie să vedem ce iese."

Întâmplarea face ca textul pe care îl citiţi acum să apară în varianta tipărită a BIHOREANULUI exact în 9 martie, ziua de naştere a lui Dan Andrei Aldea. Dar, din nefericire, "Om bun" nu se va auzi astăzi din turnul Primăriei. Cauzele sunt în mare măsură de ordin tehnic - sistemul ceasului este foarte complicat şi, după decesul celui care îl întreţinea de ani de zile, nimeni nu ştie exact cum se controlează. Până la înlocuirea cu unul mai modern, tot ce pot face cei din Primărie este să se roage să nu se defecteze.

Dar pe lângă cauzele tehnice, nici cei din Primărie nu au fost prea excitaţi de ideea mea. Timpul fiind scurt, n-am luat-o cu propunerea pe calea legală (cereri, petiţii etc), ci am sunat pe cineva din instituţie. Atenţie, nu are şi nu a avut mustaţă! "Nu cred că legăturile lui Aldea cu Oradea sunt atât de puternice încât să se justifice aşa ceva", mi-a răspuns. Nu voiam să par prea îndrăgostit de propria-mi idee, aşa că i-am acceptat opinia. Prietenul de care pomeneam în citatul din carte a încercat şi el din altă direcţie. N-a mers nici aşa.

Acordurile cântecului "Om bun" intonate la ora exactă, o singură zi pe an, ar fi fost un gest de recunoştinţă nu doar din partea Oradiei, ci şi din partea României, cu care Dan Andrei Aldea s-a aflat în mare supărare. Întorcându-se, artistul a făcut primul pas spre împăcare, dar ţara nu şi-a cerut niciodată scuze pentru că l-a alungat. Păcat că Oradea nu are curajul să inoveze şi preferă întotdeauna varianta mai confortabilă de a-i copia pe alţii. Astfel a ratat ocazia să fie capitala României pentru încă o zi. Poate la anu’.