Când am citit ştirea că Poliţia Română vrea să dea în judecată trupa de hip-hop Paraziţii, am crezut că am nimerit pe un site de umor. Dar cum realitatea în Româna este mereu surprinzătoare, se făcea că nu eram pe timesnewroman.ro sau pe catavencii.ro, ci pe un organ de presă serios şi responsabil. Aşadar, oricât de ciudat ar fi, Poliţia dă în judecată Paraziţii pentru melodia "Antimiliţie".

Îi ştiu pe Paraziţii de la prima apariţie pe Atomic TV cu celebra "Bagabonţi": "Îmi place vinul sec, îmi place să petrec, la băutură să mă-ntrec...". Am fost deopotrivă amuzat şi fascinat de suflul nou pe care îl aduceau şi am fost convins că vor ajunge mari. Şi au ajuns! Le-am cumpărat toate albumele. Poliţia o ştiu de la o vârstă mult mai fragedă. Primele două contacte cu poliţia le-am avut din pricina bicicletei (mersul pe trotuar era un delict îngrozitor pe vremea aia).

A treia oară, în vara lui '89, am fost ridicat din piaţă şi dus la secţie pentru că filmam fără autorizaţie, cu o cameră video a unor prieteni din Bucureşti, brânza şi ouăle ţăranilor. Chiar şi după Revoluţie am avut un clinci pentru bicicletă (de data asta pentru că nu era echipată corespunzător), dar l-am minţit pe poliţist că taică-meu e colonel de poliţie şi am scăpat. M-a prins cu minciuna curând după, iar după câteva săptămâni, când m-a văzut în maşină cu adevăratul meu tată, l-a amendat pentru că nu avea bască.

Prin natura ei, Poliţia este şi o generatoare involuntară de umor. Pe vremuri, mulţi dintre angajaţii ei erau nişte personaje cu potenţial imens de a intra în cultura populară cu întâmplări la limita dintre realitate şi ficţiune. Nici acum nu sunt 100% sigur că faza, în care un poliţist era să amendeze un tip mort de beat de pe scaunul stânga faţă înainte să realizeze să maşina avea volanul pe dreapta, este reală sau plăsmuită. La fel, întâmplarea în care un şofer a fost luat la întrebări unde transportă motorul din portbagajul din spate, poliţistul neştiind că există şi maşini care au motorul pe spate.

Deşi şi-a schimbat radical oamenii şi mentalitatea în ultimii 30 de ani, Poliţia rămâne totuşi o instituţie fără umor, care nu înţelege că o trupă de hip-hop nu prea cântă melodii de dragoste, ci de-alea de protest împotriva sistemului şi a idioţilor. Iar când vorbeşti de sistem, după clasa politică, Poliţia e pe locul doi la numărul de pomeniri (dar cred că Jandarmeria vine tare din spate). Pentru Paraziţii, Poliţia este exact ce era UDMR pentru Partidul România Mare - entitatea adversă, duşmanul imaginar, însăşi sensul existenţei trupei, cu menţiunea că Cheloo şi Ombladon ştiu şi să râdă şi de ei înşişi la fel de tare.

În loc să le răspundă cu umor şi să-i invite pentru un recital de Ziua Poliţiei Române sau pur şi simplu să îi ignore, sindicaliştii cu caschete îi dau în judecată pe hip-hop-eri pentru nişte versuri pe cât de dure şi amuzante pe atât de fictive, de parcă i-ar fi angajat Paraziţii să le facă PR. Căci ce reclamă mai bună îţi trebuie decât să te dea în judecată Poliţia Română? Ditamai instituţia se ceartă cu o formaţie de muzică, la fel cum Cosmo Kramer din serialul "Seinfeld" s-a luat la ceartă cu un cimpanzeu la Zoo. Sunt tare curios cum se va termina procesul. Până atunci, îmi permit să completez versurile piesei "Antimiliţie" cu următoarea rimă: "Dacă n-ai umor, iar muzica te face trist, / Fă-te poliţist, hai, fă-te poliţist!".