A fost odată, nu demult, acum vreo zece ani, un cuplu de tineri politicieni orădeni supranumiţi de răutăcioşi "Lolek şi Bolek" - Mircea Matei şi Dorin Corcheş. Ambii PDL-işti, şi-au câştigat faima pentru că în orice apariţie publică aveau o singură ţintă - proaspătul (pe atunci) primar Ilie Bolojan, căruia îi reproşau de ce face aia şi nu aialaltă, de ce aşa şi nu altfel. Între timp, jumătatea mai matură, Matei, a ieşit în decor după un viraj dinspre PDL-ul lui Vasile Blaga către PMP-ul lui Traian Băsescu. Cealaltă jumătate, mai orientată, a sărit în barca lui Tăriceanu şi, din preşedinte PDL Oradea, Corcheş a ajuns preşedinte ALDE Oradea, secretar de stat la Agricultură şi apoi subsecretar de stat la Mediu, unde odihneşte şi în prezent.

Din lipsă de ocupaţie, Dorin Corcheş îşi face veacul la televizor, unde nu-l întreabă nimeni, de exemplu, nici când are de gând Guvernul să rezolve problema depozitelor de deşeuri toxice de la Derna, nici cum va fi calculată noua taxă de poluare ce va fi impusă de la anul tuturor proprietarilor de maşini.

Cel mai probabil din plictiseală, şeful ALDE Oradea mai bifează din când în când câte o conferinţă de presă împreună cu noua sa jumătate, şeful ALDE Bihor, Ciprian Blejan. Ultima oară săptămâna trecută, spre a critica întârzierea lucrărilor la noul pod din strada Universităţii.

Nu e treaba mea să iau apărarea Primăriei, de vreme ce întârzierea mă afectează şi pe mine, ca pe mulţi orădeni. Nici nu are rost să amintesc că, în schimb, aceeaşi Primărie finalizează în avans alte lucrări, de pildă podul Centenarului.

Nici măcar nu le reproşez celor doi că văd paiul din ochiul lui Bolojan, nu şi bârnele din cârca Consiliului Judeţean, unde partidul lor e la putere alături de PSD şi UDMR, împreună cu care se câcâie să termine banala construire a unui nou terminal, în fond o hală compartimentată şi finisată frumos, şi a unei parcări la Aeroport.

Altceva i-aş întreba pe cei doi: stimabililor, ce-aţi făcut voi pentru Oradea şi Bihor? Cum nici unul n-a etalat vreo realizare şi n-a emis o idee, ne răspunde memoria presei: şeful ALDE Bihor s-a remarcat, pe lângă eterna criticare a primarului, prin înlocuirea predecesorului său, Traian Bodea, pe motiv că acesta nu şi-a plătit cotizaţia la partid, printr-o urare de Paşti către orădeni şi "achiziţionarea" unei alte ex-PDL-iste, fosta deputată Ionela Bruchental. 

Partenerul său, şeful ALDE Oradea, s-a evidenţiat şi el tot prin desfiinţarea edilului, fiindcă n-a avut un "dialog corect" cu angajaţii OTL la greva nelegală de la începutul anului, dar şi prin apărarea premierei Dăncilă după reprimarea protestatarilor din Bucureşti. Problema e: cu ce-i "încălzeşte" vorbăria lor pe orădeni, pe bihoreni?

În faţa lăcomiei lor mediatice, discreţia cu care s-a retras un alt duo, format din tinerii PSD-işti Liviu Sabău Popa şi Adrian Negrea, devine de-a dreptul de salutat. În veci recunoscătoare, comunitatea aşteaptă din partea tuturor şi ceva fapte ori propuneri de luat în seamă. Nu de băgat!