Legislația rutieră a suferit o nouă modificare, a treia în interval de o lună. După două legi modificatoare (130/2019 și 152/2019), în data de 13 august a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța nr. 11/2019, care aduce alte noutăţi, nu tocmai plăcute urechii participantului la trafic.

Potrivit acestui act normativ, „în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Mai precis, conform acestor modificări, care vor intra în vigoare în 60 de zile de la data publicării, deci la mijlocul lunii octombrie 2019, niciun șofer nu va mai putea utiliza telefonul mobil, în niciun mod, în timpul condusului, nici pentru convorbiri, nici pentru fotografieri sau filmări. De asemenea, telefonul nu va putea fi utilizat nici de conducătorii de mopede sau de bicicliști.

Sancțiunile prevăzute de reglementare sunt drastice. Astfel, dacă simpla folosire a telefonului în mers atrage o amendă consistentă și aplicarea a 4 puncte de penalizare, dacă această folosire este concomitentă cu încălcarea unei alte reguli de circulație, ea va atrage, pentru șoferi, și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Este important de precizat că legea nu cere ca încălcarea regulii de circulație să fie sancționată cu suspendarea dreptului de a conduce (cum ar fi spre exemplu trecerea pe culoarea roșie a semaforului), ci doar ca să fie încălcată o regulă de circulație în timp ce se folosește telefonul mobil.

Astfel, spre exemplu, se va putea suspenda permisul de conducere chiar dacă șoferul în cauză nu semnalizează sau nu folosește farurile în afara localității pe timp de zi. Ordonanța adoptată prevede obligația poliției rutiere ca, pe perioada celor 60 de zile rămase până la data intrării în vigoare a acestor modificări, să desfășoare activităţi de informare a participanţilor la trafic cu privire la noile interdicții.

Informarea ar trebui să se realizeze prin intermediul mai multor instrumente şi/sau acţiuni specifice, cum ar fi, fără a se limita la acestea, comunicate de presă şi informare prin mass-media, postarea informaţiilor pe site-ul Poliţiei Române, organizarea unor acţiuni specifice în trafic sau în mod direct, în trafic, prin poliţiştii rutieri.