Avocatul Răzvan Doseanu a dat "lovitura" anului. E drept, 2019 abia a început, dar pentru DNA Oradea debutul s-a petrecut atât de nefast încât e greu de imaginat că anul ar putea continua mai bine. Înregistrarea lansată vinerea trecută, redând un fragment dintr-o discuţie purtată în ianuarie 2018 în sediul instituţiei, va avea mai mult ca sigur efecte devastatoare: nu mai puţin de cinci din cei şase procurori au discutat despre judecătorii "buni" şi judecătorii "răi" din Tribunalul Bihor şi de la Curtea de Apel Oradea.

Surprinzătoare nu sunt derapajele de limbaj ale unuia dintre procurori. Să nu fim ipocriţi: măcar în plină epocă a lui "muie" să recunoaştem că românul bagă şi scoate, după cum îi vine la gură, de fiecare dată când are o frustrare cu neputinţă pe care n-o poate converti în acţiune. Câţi dintre noi n-am scăpat o înjurătură când ne-a stropit o maşină în goană ori când echipa favorită a jucat împiedicat?

Nu mă miră nici iritarea procurorilor care au constatat că există judecători care lor le purecă dosarele "filă cu filă", în timp ce pe ale colegilor care nu fac anchete de corupţie nici nu se ostenesc să le citească. De altfel, câţi dintre justiţiabili, fie că au trecut printr-un proces de fond funciar, fie că s-au judecat pentru o tamponare, nu rămân cu sufletul amar constatând pe pielea lor că dreptatea e una, iar justiţia, de prea multe ori, cu totul altceva?

Dincolo de "bârfirea" judecătorilor, exploziv este însă pasajul în care procurorii "analizează" cum i-ar putea "linişti" pe cei pe care îi consideră de rea credinţă, singurul criteriu părând a fi doar acela că nu le-au dat dreptate prin sentinţe.

Mai toate sondajele arată că, în percepţia românilor, magistraţii anticorupţie nu trimit în judecată inocenţi. Se ştie, DNA nu face rechizitorii nici amărâţilor care fură conserve din supermarket, nici "naşilor" care critică mizeria din vagoane la un barbut cu navetiştii fără bilete, ci "gulerelor albe". Problema e că acestea, VIP-urile trimise în judecată, s-au dovedit mai abile decât procurorii DNA, care nu reuşesc să le facă dosare "beton", aşa încât să obţină condamnarea, decât în mod excepţional.

Or, dacă şi-ar stăpâni meseria şi ar considera că dosarele lor sunt fără cusur din punct de vedere procedural (cel mai asdesea inculpaţii sunt scoşi basma curată nu pentru că ar fi nevinovaţi, ci "pe proceduri"), iar principalii vinovaţi că respectivii nu ajung unde le e locul sunt judecătorii corupţi, atunci procurorii DNA n-ar fi trebuit să-i "discute" şi să-i bârfească, ci să-i "agaţe" bucată cu bucată. Să le documenteze tot "filă cu filă" ilegalităţile, nu să viseze să "bage frica" în ei ori în colegii lor, deschizându-le dosare doar ca să obţină cel mult simpla abţinere a câte unuia sau altuia din completurile ce judecă dosarele DNA.

Înregistrarea avocatului Doseanu nu ridică doar problema existenţei unei cârtiţe în rândul procurorilor (când intri în DNA jandarmul îţi reţine la poartă telefonul, deci înregistrarea pare a fi făcută de un insider) sau a unei breşe de securitate (plantarea unor microfoane în sediul DNA ar arăta că mai uşor sunt ascultaţi procurorii decât îi ascultă ei pe suspecţi), ci - mult mai grav - posibilitatea ca anchetatorii să-şi folosească puterea discreţionar, pentru răfuieli cu judecătorii.

Neîndoios, Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie îi va ancheta pe cei cinci procurori, urmând să stabilească în primul rând, potrivit anunţului deja făcut, autenticitatea înregistrării. Oricine a auzit vreodată vocile celor cinci îşi dă seama că nici pomeneală ca aceasta să nu fie "pe bune" şi, ca atare, prima reacţie normală a protagoniştilor ar fi s-o recunoască. O a doua, să admită că li s-a "pus pata" pe unii judecători, dar nu fără temei, pentru că ar avea nişte umori personale, ci cu motive solide, pe care să le şi demonstreze.

Dacă nu reuşesc, sau nici nu încearcă, au o singură soluţie rezonabilă: demisia. Asta dacă au avut vreodată un ataşament serios faţă de DNA şi faţă de misiunea acestei instituţii.

Vezi pe aceeaşi temă şi emisiunea "Vocile Bihorului" de la Digi 24 Oradea: