Suntem în an electoral, dacă cumva nu v-ați dat seama, iar războiul asupra capetelor noastre abia a început. Până aproape de finalul lui 2019 vom fi bombardați cu informații în exclusivitate, cu dezvăluri cutremurătoare, declarații sfâșietoare, acuzații de corupție, trădări de conjunctură, bătăi și înghioldeli politice, râgâituri și flatulențe dintre cele mai parfumate. Deruta și confuzia vor fi la ordinea zilei, dar și distracția va fi pe măsură.

Am putea crede că doar clasa politică ne poate face viața mai bună sau ne poate scăpa de năpastă, dar ne-am afla într-o mare eroare. La fel cum popii picură în creierii enoriașilor otrava că nimic nu se poate fără Domnul atotputernic, erodându-le astfel zilnic încrederea în ei înșiși ca ființe umane, și politicienii inoculează în mintea electoratului teoria „fără noi nimic nu se poate”. Și, astfel, oamenii rămân cu ochii în sus, asemenea găinilor care așteaptă o mână de grăunțe din palma stăpânului.

O dovadă că lucrurile nu stau tocmai așa este inițiativa unui polițist de la Rutieră. În 2017, când Primăria Oradea a lansat concursul de proiecte cu bugetare participativă, Daniel Bolba a depus unul care avea ca obiect iluminarea trecerilor de pietoni. Din cauză că nu era foarte clar întocmit, proiectul a avut prea puține voturi. Cei de la Primărie l-au sfătuit pe tânărul polițist cum să îl refacă, iar proiectul a fost înscris în a doua ediție unde, până săptămâna trecută, a obținut cel mai mare număr de voturi online - peste 1.600.

Dar selecția finală se va face prin combinarea în proporții egale a votului online și a celui direct (offline), așa că, pentru a fi implementat, mai e nevoie de un pic de implicare din partea oamenilor. Votul la urnă se mai poate exercita până joi, după care se va trage linie, iar primele 10 proiecte vor fi implementate. În această perioadă se organizează întâlniri cu locuitorii Oradiei pentru a fi informați în legătură cu proiectele și pentru a li se cere votul.

Orice conducător auto știe cât de periculoase sunt aceste treceri la lăsarea serii și pe timpul nopții. Evidenţierea celor 100 de treceri de pietoni va aduce un imens plus de siguranță pentru pietoni și automobiliști. Străzile noastre nu sunt iluminate ca în Las Vegas, plus că ne îmbrăcăm cel mai adesea în culori închise, ceea ce ne face greu de observat în trafic. Culmea e că, în multe cazuri, suporți pe deasupra trecerilor există, dar nu pentru a le ilumina, ci doar pentru a avertiza șoferii. Destul de stupid, nu?

Vă invit să votați acest proiect indiferent de cartierul în care trăiți! Ne va crește siguranța și, mai ales, ne va demonstra că ne putem schimba și noi viitorul. Îmi amintesc discuția pe care am avut-o în urmă cu mulți ani cu o prietenă din Copenhaga. Acolo am văzut primele treceri de pietoni iluminate. „Uau, ce mișto! Se văd pietonii ca ziua!”, am exclamat ca un copil care vede pentru prima dată o bicicletă. Prietena mea mi-a răspuns zâmbind: „Mi se pare amuzantă mirarea ta. Pentru mine este ceva atât de normal!”. Ei bine, genul acesta de normalitate mi-o doresc şi eu.