Acum zece ani, orădenii nu aveau nici unde să iasă în oraş, nici pentru ce. A trebuit să fie renovată Cetatea, să redesenăm Piaţa Unirii şi muzeele să prindă contur pentru ca lucrurile să se mişte şi în domeniul cultural. M-am uitat peste programul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) pe anul acesta şi am constatat că, practic, nu există lună care să nu ne îmbie cu activităţi interesante.

Deşi e foarte strâns la pungă, primarul Ilie Bolojan a mărit an de an fondurile pentru evenimente culturale şi, în plus, a înţărcat de la banul public ONG-urile oploşite pe lângă partide. Multă vreme banii pentru cultură se împărţeau strict clientelar de politicieni, care-şi răsplăteau prin nişte ONG-uri de casă lipitorii de afişe, tinerii activişti incapabili să-şi găsească o slujbă şi pipiţele dornice de afirmare.

Acum, dacă sunt însetaţi de cultură, ONG-iştii n-au decât să-şi pună proiectele pe roate, după care să ceară parteneriatul APTOR. Vremurile când se decontau evenimente invizibile cu mii de euro cred că au trecut.

Ce nu s-a pornit, însă, cu adevărat este Cetatea. Nu se poate ca, după mai bine de doi ani de la inaugurare, să bâjbâim şi să ne ascundem după nişte regulamente şi reguli care castrează din start orice dorinţă de dezvoltare a activităţilor din Cetate.

Prin evenimentele propuse, APTOR a mai luat din presiunea de pe Primărie şi a transferat-o asupra orădenilor. Aceştia nu mai au motive să se plângă că în oraşul acesta nu se întâmplă nimic. Prin urmare, sunt poftiţi să iasă în stradă...