Într-o ţară populată cu cetăţeni, un individ ca Darius Vâlcov, fost primar condamnat pentru corupţie, deci bun de promovat consilier al "premierei" Dăncilă, n-ar fi scăpat întreg după profanatoarea pledoarie care a legat teza Marii Eliberări a tâlharilor de amintirea celui mai glorios ceas al istoriei naţionale, de Marea Unire. "Un moment zero în anul Centenar ar fi un moment bun pentru toată lumea", a spus penalul, argumentând de ce politicienii care i-au furat pe români în ultimele trei din cele zece decenii ale României Mari ar trebui să devină ori, după caz, să rămână, şi nepedepsiţi, şi onoraţi.

O neruşinare fără seamăn, mult peste gargara despre "momentul T 0" din fotbal a lui Mitică de la Ligă, comisă acum de prim-ministrul din umbră al României. Scandalos numai şi gândul că adevăraţii mari români, cei care au înfăptuit şi obţinut recunoaşterea Marii Uniri, Alexandru Vaida Voevod, Iuliu Maniu, I.C. Brătianu, dimpreună cu mai bine de 580.000 de oameni pieriţi în Marele Război, ar fi avut în inimi şi în minţi tocmai năzuinţa ca împlinirea Centenarului să izbăvească de osândă politicieni profund antinaţionali ca Dragnea şi Tăriceanu, analfabeţi irecuperabili ca Dăncilă, interlopi ca Manda, isterice de teapa Olguţei, campioane ale făţărniciei precum Firea!

Pentru aceştia s-au ostenit străbunicii noştri, prin frig şi noroi, la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia? Pentru ei s-au pus în fruntea poporului luminaţii, pe atunci, ierarhi? Pentru ei au făcut stăruitoare diplomaţie Brătianu şi Regina Maria pentru a obţine Tratatul de la Trianon? Ca pe 1 decembrie 2018 să se prindă în Hora Unirii hoţii cu păgubaşii? Pentru dansul lupului cu oaia?

La Centenar, România Mare şi mândră de odinioară nu numai că nu şi-a unit pe deplin provinciile prin autostrăzi, ci reîncepe să sufere de boli ale trecutului, numărând copii morţi de rujeolă, dar şi de probleme pe cât de noi, pe atât de umilitoare. Micul Paris a devenit un mare Voluntari, oraşe întregi rămân fără apă şi se sufocă în duhoarea gunoaielor, munţii sunt raşi, lacurile, ba şi Dunărea, acoperite de mizerii ca-n lumea a treia. Noua Românie bate recordurile, în schimb, la bugetari de lux, pensii speciale şi chiolhanuri groteşti, cum se anunţă cele cinci Zile ale Alexandriei lui Dragnea, ce bat la scor Scorniceştii ceauşişti.

În timp ce o gazetă din Olt îl elogiază pe Vâlcov, şi prin acesta, de fapt, toată tagma asupritorilor cocoţaţi în fruntea ţării, proclamându-l drept omul "de care are nevoie România", "un fel de Putin al nostru", războinic contra "grupurilor de interese de-afară, multinaţionale", eu cred că anunţul privind reluarea emisiei postului Radio Europa Liberă pentru România spune totul despre direcţia în care a deraiat ţara. Dar şi că singurele supape rămase locuitorilor ei - umorul, haz-de-necazul, băşcălia şi sudalma la adresa Partidului - vor mai fi posibile, nu peste multă vreme, doar în şoaptă, ca în vremea părinţilor noştri. Ne ducem, cu toată viteza, în trecut.