Inaugurarea Muzeului istoriei evreilor din Oradea și Bihor reprezintă doar o mică reparație față de comunitatea care a influențat decisiv dezvoltarea orașului. Avem un muzeu nou și modern, civilizat și atractiv, semn că Primăria a investit banii cu cap.

Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. La ora asta Primăria are Muzeul din Cetate, Casa Darvas, deocamdată încă în reabilitare, Turnul Primăriei, Sinagoga Sion și acum noua sinagogă Aachvas Rein. Și mai pregătește Muzeul Masoneriei. Consiliul Județean are, în schimb, uriașul Muzeu al Țării Crișurilor, de fapt mai multe muzee într-unul singur.

Concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea. Dacă vrem să avem turiști care să și înnopteze în oraș, trebuie să le oferim suficiente atracții, care să nu poată fi bifate într-o singură zi. Să fim serioși, banii vin de la turiștii care stau câteva zile, care plătesc cazare și mese, care cumpără suveniruri şi care vizitează, nu de la turiștii din Băi, care dau numai o raită de câteva ore prin Centru.

Sigur că nu toți turiștii vor sparge lăcașurile de cultură, unii fiind mai interesați de locuri de pierzanie, dar important este ca oferta să fie cât mai diversificată. Iar atunci când toate marile palate din centru vor fi reabilitate, Oradea fiind și un muzeu Art Nouveau în aer liber, nu ne va mai rămâne decât să ne frecăm mâinile, în așteptarea mușteriilor.