În horoscopul preşedintelui pentru ziua de 25 aprilie, scria clar: "Astăzi este o zi propice planurilor pe termen lung. Aţi putea să exprimaţi public întrebările care vă frământă de ceva timp. De ele vor depinde multe din planurile dvs. de viitor. Nu ezitaţi!". Iar preşedintele a băgat mâna până la cot în jobenul în care, de vreo jumătate de an, tot aruncă bileţele cu întrebări pentru referendum. A scormonit puţin între ele pentru efect şi, ca un scamator abil, le-a scos grijuliu pe cele lipite într-un loc doar de el ştiut.

Aşadar, în 26 mai, dacă nu aveţi program de vizite la rude sau de barbeque în fundul curţii, sunteţi chemaţi să răspundeţi la o întrebare simplă (Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?) şi la una cam lungă şi mai complicată (Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la CCR?). Probabil că, pentru prima dată în istoria alegerilor în România, se vor înregistra cazuri de cetăţeni adormind în cabina de vot în timp ce vor citi întrebarea nr. 2.

Ar fi fost excepţional ca românilor să li se ofere la pachet cu întrebările mai multe variante de răspuns, în loc de clasicele "Da" şi "Nu". "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?" ar fi putut avea câteva variante interesante: "Da, dar numai pentru ceilalţi, nu şi pentru noi", "Nu, că e băiat bun dom' primar, ce dacă şi-a tras şi lui o parte din bani? Doar n-a luat de la mine din buzunar!" sau "Da, dar doar dacă e vorba de cazuri de corupţie de minori".

La cea de-a doua întrebare, oferta pentru răspunsuri ar fi putut fi mai generoasă: "Da, sunt de acord cu interzicerea Guvernului", "Nu, nu sunt de acord cu Guvernul, dacă e şi UDMR prin el", "Da, sunt de acord cu ordonanţele de urgenţă, pentru că mă grăbesc la o bere" sau chiar "Nu, sunt total împotriva amestecului extern al trupei Creedence Clearwater Revival în problema ordonanţelor din România, mai ales că n-au mai scos un album de 45 de ani". Din nefericire, va trebui să ne limităm doar la banalele "Da" şi "Nu".

Întoarcerea la popor e mişto. Să le dai din când în când oamenilor puterea de a decide este cea mai frumoasă iluzie din lumea democratică. Toată lumea e fericită. Căci poporul, indiferent de unde ar fi, a dovedit de nenumărate ori că ştie ce e mai bine pentru el, începând cu ultra-mediatizatul caz Iisus şi terminând cu bomba nucleară numită Brexit. Iar poporul, se ştie, nu greşeşte niciodată. Apropo, ce credeţi că s-ar fi răspuns la un referendum de acum 2000 de ani la întrebarea "Sunteţi de acord cu învierea lui Iisus Christos?".