Tata, Dumnezeu să-l ţină sănătos, a fost militar. Fiind meseriaş, maistru auto, şi având 5 copii de crescut, nu îşi permitea beţii la vestitul Oituz. Lucra şi după program, reparând maşinile altora pentru un ban în plus. Cu toate astea, la începutul anilor ’90, mama, Dumnezeu s-o ierte, îl certa în fiecare lună fiindcă, în loc să aducă în casă solda, venea cu ea dijmuită. O sumă echivalentă câtorva sute de lei de acum îi era "reţinută" direct la casieria unităţii, "contribuţie" pentru statuia lui Mihai Viteazul.

Student la Cluj, am simţit pe pielea mea ce-au însemnat acei bani. La vârsta risipei, am învăţat să fiu auster. Ca să acopăr cheltuielile, înainte să încep munca pe care o fac şi acum, în anul trei m-am băgat portar la un muzeu. Aşa că ştiu personal adevărata istorie a statuii lui Mihai Viteazul, cea recent scoasă din Piaţa Unirii şi înlocuită cu a Regelui Ferdinand, inclusiv ce sume s-au oprit prin buzunarele unor ofiţeri.

Ulterior, într-o vacanţă, când am văzut prima oară statuia, am găsit-o chicioasă, în stilul celor comuniste. În plus, aveam nedumeriri: ce i-a apucat pe politrucii în uniformă să-l facă taman pe Mihai Viteazul, care n-a călcat niciodată prin Oradea? Nu l-au confundat, de fapt, cu Amza Pellea, din filmul lui Sergiu Nicolaescu?

Ştiau ei că Mihai Viteazul nici măcar nu era aşa român cum îl dădea istoriografia comunistă, că era fiul din flori al unei cârciumărese din Târgul cu Floci, ajuns domnitor pe peşcheş (corupţie!) şi uneltirile unui unchi grecotei? Dar că ţăranii l-au urât din inimă, fiindcă i-a legat de gliile boierilor, motiv pentru care rumânii din Muntenia s-au şi răsculat împotriva lui, iar cei din Bănie chiar l-au vrut înlocuit cu un turc?

Joia trecută, când în Piaţa Unirii era dezvelită statuia Regelui Ferdinand, n-am putut fi de faţă, aveam de lucru, dar ulterior, când am aflat de ruşinea "boicotului militarilor" la ordinul unui ministru PSD-ist care nici n-a făcut armata, m-au apucat deopotrivă şi furia, şi tristeţea. Câţi ştiu că şi "neamţului" Ferdinand îi datorează România Mare faptul că Oradea, la fel ca Sătmarul, Aradul şi Timişoara, se află înăuntrul ei? Dar ţăranii de azi ştiu că bunicii lor l-au numit Ferdinand cel Loial pentru că după războiul pentru întregire i-a împroprietărit cu pământ?

De ce furie? Pentru că un ministru agramat, mai neinstruit decât un caporal şi fără pic de cunoaştere a istoriei, ba care a şi sabotat mai eficient decât un inamic Armata Română (schimbând ilegal şeful Marelui Stat Major şi împiedicându-i înzestrarea), s-a dovedit un biet politruc, doar pentru a sabota un primar liberal. I-au urmat exemplul ruşinos şeful PSD Bihor, care şi-a binemeritat reputaţia de Janos Mang, şi şeful Prefecturii, care şi-a uitat trecutul moţesc cu care, altminteri, se laudă prin interviuri.

Pricini pentru care strig ca Rareş Bogdan: Învăţaţi istorie, tâlharilor! Măcar istoria acestui neam n-o mai furaţi şi falsificaţi.