Ideea cu bugetarea participativă nu e deloc rea. Noi am preluat-o de la clujeni, dar nu ei au fost cei care au inventat roata. Ideea e că Primăria pune o sumă la bătaie, iar cetăţenii n-au decât să-şi spargă capul ca să găsească proiecte cât mai isteţe.

Cum era de aşteptat, proiectele de anul trecut sunt încă în stadiu de avizare, pentru că nu-i destul să ai idei bune, trebuie să ai şi foarte multă răbdare, din cauza birocraţiei ucigătoare din România. Poate de aceea numărul proiectelor din anul acesta este mai redus. Oricum, există idei interesante, care merită puse în aplicare, chiar dacă pentru asta va trebui să aşteptăm câţiva ani până să le vedem puse în operă.

Din păcate, popularizarea concursului de idei s-a făcut foarte discret, din gură-n gură, de parcă era vorba de nişte ordonanţe de urgenţă date la miezul nopţii, ca hoţii. Noroc că s-a mai prelungit termenul, căci ar fi fost jalnic ca, din lipsă de concurenţă, toate proiectele propuse să iasă şi câştigătoare.

Poate n-ar strica să se dea şi un premiu celor care au idei bune. Ştiu că e puţin probabil să-l vedem pe primarul Ilie Bolojan  scoţând bani pentru aşa ceva, dar o scutire de impozit tot s-ar putea face. Cred că ar trebui recompensat omul care şi-a bătut capul, s-a atestat pe site-ul Primăriei, a născocit proiectul, a explicat beneficiile şi l-a estimat financiar.

Bugetarea participativă este o idee bună, care nu trebuie abandonată. Prin ea, între atâtea proiecte ce vizează infrastructura grea, avem posibilitatea să găsim soluţii care să ne şi coloreze existenţa.