Scandal mare cu absolvirea de la Colegiul Gojdu. Au fost plângeri că sumele ce trebuie achitate, după socotelile comitetului de părinţi, sunt exagerat de mari. Au fost prevăzute carduri cadou pentru profesori, ba chiar şi bani de taxi ca aceştia să poată ajunge la banchet.

Din start trebuie să spun că, aşa cum s-a pomenit de Gojdu, se puteau nominaliza cam toate liceele din oraş sau din ţară. La fel se strâng bani pentru cadouri inclusiv la şcolile generale şi la grădiniţe, doar componenţa comitetelor de părinţi diferă.

Reacţia a fost mai puternică pentru că la Gojdu se aglomerează elevi cu părinţi potenţi financiar, iar aceştia au impresia că totul li se cuvine. Dascălii s-au simţit ofensaţi, deşi n-am auzit nicio reacţie fermă din partea lor împotriva acestor vechi practici.

Ba, un profesor de cruci şi rugăciuni a ameninţat chiar că bagă boicot la banchet, aidoma celui care-şi bate cuie-n cap ca să-l enerveze pe frizer.

Sumele uriaşe se regăsesc însă nu la banchete, ci la meditaţii. Într-o şcoală unde elevii iau meditaţii s-ar crede că profesorii sunt incompetenţi. Asta în cazul fericit, căci s-ar putea să existe dascăli care fac intenţionat pe proştii, pentru a avea muşterii în privat.

N-au decât să facă meditaţii gratuite la şcoală, căci nu e normal să ia bani de două ori pentru acelaşi lucru! Acum, când salariile în învăţământ au ajuns cât de cât decente, ar trebui să renunţe la metodele binecunoscute de rotunjire a veniturilor, nu să se victimizeze când sunt acuzaţi că primesc cadouri.