Ordonanţa 114 pare a fi cu dedicaţie. Împotriva băncilor lacome şi implicit a Băncii Naţionale. În plus, e vizat trustul RDS&RCS, care are o televiziune ce deranjează puterea.

Altfel nu se explică de ce în telecomunicaţii se bagă un impozit pe cifra de afaceri de 3% şi la jocuri de noroc, de exemplu, de 2%. De parcă ar fi totuna să investeşti sute de milioane de euro pentru reţeaua 5G sau să schimbi trei perechi de cărţi şi două zaruri.

Şi trecerea cheltuielilor pentru persoanele cu handicap la autorităţile locale reprezintă, de fapt, dorinţa guvernanţilor de a da peste bot marilor municipii, cu alianţele lor vestice cu tot. Numai că Oradea poate suporta noile cheltuieli şi să continue lucrările de investiţii, chiar dacă ar fi să se împrumute pentru asta, pentru că e un oraş solvabil.

În schimb, măsurile luate de Guvern vor izbi exact în zonele unde pesediştii au nucleul dur de votanţi. Există mii de sate în care părţi semnificative ale populaţiei şi-au tras certificate de handicap. Micii rentieri nu vor mai primi nicio leţcaie pentru că primăriile nu vor avea de unde să onoreze comanda. Asta, cu atât mai mult cu cât primari care nu-şi pot plăti nici iluminatul public şi-au dat salarii nesimţite.

Ce scandal monstru a fost la Oradea cu pensionările de boală contra cost! Au fost băgaţi la puşcărie medici, dar problema de fond tot nu a fost rezolvată. Ar fi trebuit ca toate deciziile de pensionare să fie luate la mână şi reverificate. Aşa s-ar constata că uriaşa povară socială nu ar fi chiar atât de mare...