Dacă vreţi să ştiţi de câte ori minte un politician într-o oră, nu cereţi părerea politologilor, ci a medicilor. În funcţie de capacitatea toracică, un om respiră în medie de 900 de ori pe oră. Deci şi politicienii mint tot de atâtea ori, pentru că un adevărat om politic minte precum respiră.

Domnul Mang nu ne mai cheamă la conferinţele de presă pentru că îl criticăm, îi punem întrebări, îl incomodăm. Eu îi propun să folosească două metode de transmitere a informaţiilor. Să organizeze o dare de seamă în care să-şi prezinte monologul în prezenţa ziariştilor de casă, care să-l pupe-n fund. Dar şi aceştia să fie atent selecţionaţi, să nu aibă cumva buze reci. Apoi, să facă o conferinţă de presă cu cei care îşi permit să-i pună la îndoială aserţiunile.

Din grabă, superficialitate, indolenţă sau pur şi simplu din obişnuinţa de a debita minciuni, şeful PSD a declarat că Primăria a cerut Guvernului nu 40, ci 4 milioane de lei, ca ajutor de încălzire. Am scris că minte, actele au demonstrat-o, dar în loc să-şi recunoască vina şi să-şi ceară scuze, a scăldat-o, considerând pesemne că un politician, fiind de natură divină, nu poate greşi niciodată. Dacă la conferinţa unde a minţit ar fi ştiut că sunt şi ziarişti care îi pun la îndoială spusele, poate nu ne-ar fi vândut gogoşi.

E de mirare ce caută Ioan Mang, un om cu şcoală, cu carieră profesională, cu familie onorabilă, în haznaua politicii, populată cu repetenţi, infractori şi curve. Dar devine evident că politica îi tâmpeşte pe deştepţi, iar pe tâmpiţi îi fericeşte.