Săptămâna trecută, articolul "Szia din Jamaica" - în care subsemnatul arăta că în timp ce Aeroportul Internaţional din Oradea rămâne fără nicio cursă externă, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, se distra prin New York şi Jamaica - a făcut vâlvă mare prin birourile din Parcul Traian. Inclusiv în Cabinetul 1, unde Pásztor tocmai revenise, fără a da un semn cu privire la intenţiile pe care le are, dacă le are, pentru salvarea Aeroportului de la faliment şi a judeţului de la izolarea economică pe care lipsa legăturilor aeriene cu Europa o va produce.

În schimb, după câteva zile, a reacţionat prin intermediul subalternilor de la aşa-zisa agenţie de presă a judeţului, NewsBihor, şi pe Facebook, anunţând că va da în judecată autorul articolului, pentru calomnie. Motivul? De 18 luni l-ar persecuta. Concret, în articolul incriminat, aş fi inclus două "minciuni", şi anume că şi-a mărit leafa (deşi acest fapt a fost confirmat, în scris, de propriul purtător de cuvânt) şi, mai ales, că i-am pus în cârcă o deplasare cu diurnă şi cu maşina de serviciu făcută anul trecut în octombrie în Austria, prilej cu care a dat o fugă de două zile şi în Elveţia, la vânătoare de capre negre.

Se zice că doar cine nu munceşte nu greşeşte (deşi eu, personal, cred că greşeşte şi cel ce nu munceşte). În orice caz, bărbaţi sunt cei care îşi asumă greşelile, iar eu îmi declar apartenenţa la această categorie. Ca atare, recunosc că după ce am primit reacţia lui Pásztor, i-am verificat argumentele, cum că deplasarea în interes de serviciu în Austria a făcut-o separat de cea în interes privat în Elveţia. E adevărat, prima a fost în 30 septembrie - 2 octombrie, a doua ulterior. Or, cum eu scrisesem că ar fi făcut un singur voiaj, austriaco-elveţian, "doi în unu", între 10-14 octombrie, am descoperit că, în această privinţă, am greşit.

Recunosc public eroarea, produsă atât din cauza sursei informaţiei, cât şi fiindcă pe site-ul CJ deplasarea în Austria n-a fost evidenţiată pe zile (de când până când). Nu mai contează acum că a mers, cu delegaţie şi diurnă din bani publici, la un congres care nu i-a ajutat cu nimic pe bihoreni, deci că a fost tot un fel de excursie. Cert e că Pásztor spune că a plecat în Elveţia "cu maşină privată" şi pe banii săi, pentru un "sfârşit de săptămână, şi până la proba contrarie nu am cum să-l contrazic, aşa că îmi cer scuze.

Să fim înţeleşi: nu-mi torn cenuşă în cap de frica ameninţării cu un proces. Juridic, nu pot fi învinuit de vreme ce înainte de publicarea articolului l-am sunat pe şeful CJ, i-am scris, ba l-am şi abordat faţă în faţă, pentru a discuta lucrurile despre care urma să scriu, dar a fost alegerea lui să refuze orice lămuriri. Admit eroarea din respect pentru cititori şi pentru adevăr, dar şi cu speranţa că politicianul va face la fel, asumându-şi greşelile, nu ascunzându-le. Nu neapărat pentru un jurnalist, cât pentru publicul care îl plăteşte, fără să fie întrebat, mult prea generos.