Când am aflat că elevii de la Colegiul Ady Endre merg cu pancarte la Ședința Consiliului Local mi-am zis că precis pe ele scrie „Muie PSD+UDMR”, tinerii fiind revoltați de atitudinea ba activă, ba pasivă a reprezentanților lor la votarea legilor în favoarea infractorilor. Dar, vai, era doar o manipulare pusă în operă de mai marii UDMR, prin intermediul lui Pasztor Sandor.

Omul acesta, de departe cel mai jalnic șef maghiar de județ pe care l-a avut Bihorul de la sosirea ungurilor în Bazinul Carpatic, dacă tot nu este în stare să facă nimic benefic pentru bihoreni, s-a gândit să mai bage bățul prin gard și să zgândărească sensibila problemă etnică. Ce face fostul șefuleț de la ABA Crișuri? Împarte după bunul plac banii primiți de la buget și dă, în batjocură, doar 180.000 de lei municipiului Oradea, cu mult mai puțin decât unor amărâte de comune.

Nu asta e marea problemă, căci Oradea are destui bani și fără aportul lui Paztor. Culmea tupeului este, însă, că şeful Consiliului Județean stabileşte ca destinaţie a fondurilor exclusiv școlile de limbă maghiară, chit că folosirea sumelor e imposibilă la aceste unități școlare, din constrângeri legale. Evident, în tot acest timp, marele aliat PSD-ist Ianoș Mang tace. Probabil pentru că e în genunchi.

Bolojan face și el o greșeală: mută toți banii la Colegiul Traian Vuia, în loc să folosească sumele echitabil, și la școli de limbă română și la cele de limbă maghiară, că doar toți sunt copiii noștri. Intră în scenă și portavocea UDMR-ului din Consiliul Local, doamna Kirei Melinda, pe care, sincer, o credeam mai abilă. Își dă seama că e o ilegalitate să folosești bani pentru a reabilita o clădire care nu e proprietatea orașului, dar propune ca banii să fie puși deoparte, iar când se vor rezolva litigiile să fie folosiți exclusiv conform destinației decise de CJ.

Chiar așa, păi cum să accepte alde Pasztor, Kirei și cei care îi conduc ca banii de la Județ - care, atenție, nu sunt din modestele economii ale lui Sandor şi Melinda - să fie folosiți și pentru copiii valahilor?

Trebuie să fii o mizerie de om ca să manipulezi niște copiii, să-i arunci în jegoasa luptă politică, numai pentru că așa ai tu impresia că punctezi în lupta electorală! Astfel de metode au mai folosit și cei de la un liceu confesional orădean, ai cărui directori şi-au pus bieții învățăcei să facă circ pe motiv că Primăria dorea să croiască un drum ce trecea pe lângă instituția lor de învățământ.

Dacă marii oameni de județ și municipiu cred că elevii mai pot fi prostiți cu astfel de manevre se înșeală. Orice tânăr cu capul pe umeri știe că România este de râsul Europei din cauza hoților care conduc această țară, fără deosebire de naționalitate sau religie.

Deja începe să-mi fie dor de Sanyi Kiss. Era el hoțoman, dar nu șovin. Dar omul a fost înlocuit de jalnici epigoni, care ani de zile i-au dus geanta și i-au cules scamele imaginare, care se dovedesc mult mai toxici decât el.