În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor.

De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman. Primarii din Cluj, Oradea, Timişoara şi Arad, cu toţii liberali, cu toţii administrând cele mai evoluate oraşe ale ţării, fără a se fi săturat de România ca ţară, doar de România ca stat, au pus bazele unei alte Românii decât cea din Bucureşti, din Teleorman, Vrancea, Constanţa, Dolj etc.: Alianţa Vestului.

Nici Emil Boc, nici Ilie Bolojan, nici Nicolae Robu, nici Gheorghe Falcă nu-şi doresc "ruperea" Ardealului, ci eliberarea din prizonieratul în care această regiune, şi nu doar ea, este ţinută de politicienii de la "centru". Înţelegerea semnată de ei sâmbătă vrea să fie cadrul prin care să slăbească strânsoarea birocraţiei autohtone pentru a accesa autonom, mai uşor, fondurile europene necesare proiectelor de infrastructură regională, pentru a le implementa fără căciuliri în faţa politrucilor din Bucureşti şi fără strâmbe din partea acestora.

Acest lucru se întâmplă nu pentru că primarii au tendinţe centrifuge, ci pentru că guvernanţii au o singură politică: cea a furtului şi subdezvoltării, politica ţinerii în lesă a tuturor celor care aspiră la progres şi a luatului cu japca de la toţi.

Pregătită din vară, iniţiativa se concretizează într-un context cum nu se poate mai complicat. Moldovenii reclamă şi ei dreptul la dezvoltare, denunţându-şi tot mai violent politrucii care nu fac nimic pentru dezvoltarea vechii ţări a Marelui Ştefan, nici măcar mult promisa autostradă către Vest.

Pe de altă parte, mirosind lăcomia tovarăşilor de guvernare, grofii PSD-ului unguresc au lansat un proiect obraznic, pentru o autonomie specială, etnică, nu administrativă, invocând tocmai Rezoluţia de la Alba Iulia, cea pe care nu au respectat-o niciodată (precursorii UDMR fiind singurii care s-au opus, chiar cu arme, Marii Uniri) şi pe care o consideră prilej de doliu. Dar nu de dragul ungurimii, ci pentru a-şi ţine conaţionalii în captivitate, izolaţi, săraci şi ignoranţi.

Mai grav, tabloul e completat printr-o retorică agresivă contra Europei, a Occidentului, căruia "ai noştri" îi aruncă în cârcă toate vinile înapoierii în care tocmai ei ţin întreaga ţară, şi asta numai pentru că lumea civilizată nu le acceptă ticăloşiile. Căci altminteri, se ştie, la shopping tot în Europa merg...

E de văzut în ce fel Alianţa Vestului îşi va atinge obiectivele. Eroarea supremă ar fi ca huliganii politicii dâmboviţene să-i pună beţe-n roate, situaţie care ar amplifica nemulţumirile unei regiuni întregi şi ar risca s-o transforme într-un motor secesionist. Deocamdată doar în capul oamenilor, dar ar fi o chestiune de timp până ca ardelenii să treacă şi la fapte.