Sâmbăta trecută am constatat personal cât de îndreptăţiţi sunt ardelenii, tot mai mulţi, care zic că UDMR e "magyar PSD". La Filarmonică, membrii Consiliului Reprezentanţilor Unionali au avut nevoie, la fel ca "miticii" de Dâmboviţa, de mult peste un sfert de oră ca să se adune, iar apoi oratorii au pretins, tot ca tovarăşii români, că partidul lor ar fi singurul reprezentant al maghiarimii şi s-au victimizat că sunt "vânaţi" de "Binomul" DNA-SRI. Dacă nu vorbeau în limba maternă, puteam jura că eram la o adunare PSD.

Cu adevărat de neuitat a fost, însă, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor. L-am aşteptat la intrare ca să-l întreb de ce a mers la vânătoare în Elveţia pe banii bihorenilor, despre vacanţa de lux petrecută în ultimele două săptămâni în Jamaica, după ce tocmai şi-a mărit salariul, cât de bine s-a simţit de-a uitat cu totul de îndatoririle funcţiei, fără a catadicsi să dea măcar un mesaj pe Facebook în ziua în care Aeroportul Oradea rămânea fără nicio cursă externă.

Bronzat, dar nervos, Pásztor a refuzat să răspundă. Fiindcă am insistat, a trecut la ameninţări, că pune oamenii de ordine să fiu dat afară din sală. Mai lipsea să mă cheme, la fel ca modelul său, Liviu Dragnea, "la baie"!

Atitudinea acestui jalnic reprezentant al actualului UDMR, de o aroganţă fără egal, îi completează cealaltă "calitate" pe care nu i-o mai contestă nimeni: incompetenţa. Şi nici nu ştii ce e mai revoltător: că habar nu are să administreze treburile judeţului sau că pretinde, precum Ceauşescu acum trei decenii, că nici nu trebuie să dea socoteală decât în faţa Marii Adunări Naţionale, recte a consilierilor judeţeni din UDMR, din PSD şi din ALDE.

Faptul că un om ca acesta a ajuns la nivelul de putere, de recompensă bănească şi de privilegii cel mai înalt în judeţ este o pată greu de îndepărtat nu doar de pe blazoanele celor trei partide care l-au cocoţat în funcţie, oricum zdrenţuite, ci şi pe obrazul oricărui bihorean, căruia i se refuză elementarele explicaţii. Cum să zici, dacă ai o brumă de bun-simţ, că nu răspunzi când eşti întrebat, cât se poate de legitim, dacă ai vreun plan pentru a repara pocinogul de la Aeroport pe care chiar tu l-ai creat?

Faptul că opoziţia din CJ îl menajează pe elnők úr e pur şi simplu de neînţeles. În loc să convoace o întrunire de urgenţă şi să-i ceară explicaţii, liberalii l-au lăsat să se bucure de vacanţă până la capăt. Sunt curios dacă, la proxima reuniune, se va încumeta măcar unul să-i impute boieria pe banii contribuabilului. Şi, dacă da, le va cere Pásztor şi lor să fie "lăsat în pace"? Singura urmare cinstită, în acest caz, ar fi să fie poftit la odihnă, dar nu pe scaunul de preşedinte. În rest, odihnească-se cât vrea şi cum vrea, dar nu pe prezentul şi pe viitorul bihorenilor!