Au venit miniştrii de la Bucureşti şi au deşertat sacul cu bani pentru bihoreni. Bani pentru amenajările de la Muzeu şi pentru Drumul Apusenilor care va face din Bihor o adevărată Vale a Prahovei. E bine că măcar judeţul, rămas evident în urma municipiului Oradea la capitolul dezvoltare, primeşte semnificative infuzii de capital.

Chiar şi Oradea a beneficiat de ceva fonduri. A cerut 40 milioane de lei pentru gaz şi a primit 4 milioane, cam cât Gura Humorului, şi de 4 ori mai puţin decât Aradul sau Bacăul. Buni, totuşi, şi banii ăştia...

La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.

Sigur, Guvernul s-a angajat să compenseze sumele pierdute, dar felul în care o va face rămâne la latitudinea sa. Optica se vede după modul cum a împărţit banii pentru gaz, orădenii fiind la coada clasamentului, pentru că nu corespund profilului de electorat dorit de clica de la Bucureşti.

De când un grup important de oraşe au demonstrat că se pot descurca fără ajutor guvernamental, politicienii au intrat în panică, deoarece pentru ei descentralizarea înseamnă lipsa accesului la resursele locale. Or, fără bani care să poată fi împărţiţi discreţionar sau pur şi simplu furaţi, politica de pe Dâmboviţa nu mai are niciun farmec.