O nouă reuniune a Consiliului Judeţean a eşuat săptămâna trecută pentru că reprezentanţii PNL au lipsit, iar cei ai PSD-UDMR-ALDE n-au avut cvorum nici măcar s-o înceapă, necum să adopte hotărâri. Cauzele se cunosc: după ce astă-vară şeful PSD Bihor, Ioan Mang, şi-a expulzat fosta favorită din partid şi implicit din CJ, "majoritatea" a ajuns egala "minorităţii". Cum cei 17 liberali amână cât pot de mult validarea celui de-al 18-lea reprezentant al coaliţiei, fiecare tabără o ţine de-atunci pe-a ei: puterea învinuieşte opoziţia de propria-i neputinţă, iar aceasta, frustrată că nu i se acceptă niciun proiect, face ce poate: ţine în şah celelalte trei partide.

Baiul e că între timp judeţul bălteşte într-o mocirlă pe care unii se prefac că n-o sesizează, ba chiar susţin că din partea lor emană numai arome de SPA. Relevant e însuşi felul în care coaliţia a proiectat bugetul, cu 20% mai puţini bani pentru investiţii decât anul trecut, când n-a fost în stare să-i cheltuie conform planificării pe care tot ea a făcut-o. Or, o administraţie profesionistă se cunoaşte în primul rând după felul în care gândeşte şi execută bugetele, indiferent că-i vorba de Guvern ori de o primărie comunală.

Culmea e că, în ciuda evidentei incompetenţe şi a lipsei oricărui rezultat palpabil al şederii lor în fruntea judeţului, Pasztor-Mang-Bodea continuă să scoată pe gură noi şi noi "pamblici", care mai de care colorate, parcă fiecare menită să facă uitate eşecurile de anul trecut. Unul în care, să nu uităm, au promis că viabilizează parcul industrial din Tileagd, pentru care partea cea mai grea, de hârţogărie, era făcută, dar şi că mai înfiinţează încă două, la Săcueni şi Beiuş. Noroc că nu-şi mai aminteşte nimeni de ele! Altfel, cum ar fi acum să se vadă că au avut bani şi nu i-au cheltuit aşa încât acestea să "producă"?

La fel, "discutate şi uitate" au rămas şi isprăvile scandaloase. Bunăoară, refuzul de a reabilita fosta Policlinică Mare, nu-se-ştie-de-ce, deşi poate servi ca palat administrativ, concomitent cu suspecta ambiţie de a cumpăra Băile Rimanoczy, nu-se-ştie-pentru-ce, dar şi de a închiria imobile nu-se-ştie-de-la-cine.

Oricât de nepricepuţi, măcar din instinct de conservare ar trebui cei trei politicieni să conştientizeze că li se apropie jumătatea mandatului, iar bilanţul, cu excepţia inevitabilei finalizări a lucrărilor de construcţii la Muzeul Ţării Crişurilor, este zero. Nu tu parc industrial, nu tu o clădire renovată, nu tu un drum reparat, ci doar noi şi noi făgăduieli.

De această situaţie vinovată este, în felul ei, şi opoziţia. Nu pentru că nu are puterea să-şi impună măcar un proiect, ci fiindcă "îndrăzneşte" să se exprime doar în conferinţe de presă la sediul PNL în loc să lupte "pe câmp", în sala de şedinţe a CJ. Acolo e locul potrivit pentru confruntări, lungi şi aprige, acolo trebuie să arate cât de prost e condus Bihorul, argumentat, cu cifre şi - de ce nu? - cu imagini. Vor înţelege însă, oare, liberalii că locul lor este la masă?