În scandalul dezvăluirilor făcute de fostul director despre sabotarea Aeroportului, un tip de la USR a descoperit că învinuitul Pásztor Sándor îşi permite luxul de a merge la safari în Africa de Sud, pe site-ul organizatorului partidelor de vânătoare fiind trecut „Pásztor Sándor din Ungaria”.

După o săptămână de muţenie, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor (România) a făcut o conferinţă de presă de tip damage control şi a dat o explicaţie aparent credibilă. Nu el s-a dat drept cetăţean al Ungariei, ci aşa a fost „asimilat” (ce cuvânt odios!) de organizatori, dintr-un motiv care nu i se poate imputa lui, ci Statului Român. Pe scurt, fiindcă diplomaţia României n-a asigurat cetăţenilor români libertatea de a călători în Africa de Sud fără vize, spre deosebire de cea a Ungariei, şi pentru că el are şi cetăţenie ungară, a folosit paşaportul maghiar. De-aici buclucul.

Deci, nici vorbă că din România îi place doar salariul (nesimţit, zic cetăţenii care îl plătesc) şi că el reprezintă nu contribuabilii din Bihor, interesaţi ca la Oradea să funcţioneze un Aeroport cu adevărat Internaţional, ci interesele vecinilor din Hajdu-Bihar şi ale Aeroportului din Debreţin. „Ah, că ei acolo te asimilează că eşti din Ungaria, asta e altceva. Asta-i marea problemă cu Hungary”, a zis Pásztor când l-am întrebat de ce apare ca fiind „din Ungaria”.

Totuşi, nu mi-e uşor să-l cred. Pe acelaşi site sunt şi pozele altor etnici maghiari, dar din Slovacia, prezentaţi ca atare: „Ladislau Godany from Slovakia”, „Pétér Orosz from Slovakia”, „Pétér Horvath from Slovakia” etc. Şi cetăţenii Slovaciei pot călători în Africa de Sud tot numai cu vize, iar această ţară nici nu are ambasadă la Bratislava. Fie că respectivii au obţinut-o la Ambasada cea mai apropiată (Viena), fie că au folosit tot paşaport ungar, cert e că niciunul nu apare ca fiind „from Hungary”.

Mi-e greu să cred, pur şi simplu, că Pásztor Sándor a fost „asimilat” în Africa de Sud ca fiind din Ungaria dacă, cel mai probabil, el însuşi nu s-ar fi prezentat aşa. Cine să-l fi asimilat? Că doar nu Poliţia de Frontieră de la Pretoria l-a înregistrat pe site-ul de safari ca fiind „from Hungary”. Iar deţinătorul site-ului de ce i-ar fi cerut, pe lângă bani, şi paşaportul?

Dar banii, ah, sunt o altă problemă în afacerea asta. Luxul unui safari face 3.000 euro, fără a pune la socoteală bilete de avion, hoteluri, restaurante, shopping, iar Pásztor zice că n-a fost singur acolo, ci cu familia, aşa că grosso-modo distracţia ar sări lejer de vreo 10.000 de euro.

În vacarmul scandalului despre Aeroport, nimeni nu se întreabă de unde, dom’le, are atâta bănet un personaj care întreaga viaţă a fost bugetar şi care, başca, are şi o mulţime de case, terenuri şi alte hobby-uri costisitoare? Iar dacă nu i-a găsit pe stradă ori câştigat la loto, cum i-a câştigat? Asta-i, vorba unui clasic, altă întrebare...