Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".

La fel de convins sunt, însă, că după referendum PNL va trage ponoase grele. În loc să-l lase pe Liviu Dragnea şi întregul PSD să deconteze eşecul, Ludovic Orban s-a băgat ca musca-n fundul calului, acuzând asocierea PSDragnea cu demersul CpF, după ce inclusiv el a îndemnat cetăţenii să meargă la urne. Desigur, probabilitatea ca milioane de români să fi recurs la boicot fiindcă Orban susţinea referendumul este redusă (din nefericire pentru preşedintele PNL, nu-i în stare să stârnească nicio pasiune, nici măcar antipatie). Dar prin gestul său a comis două erori monumentale: a "furat" eşecul PSD-ului şi şi-a demonstrat superficialitatea propriei gândiri liberale. Câtă o fi.

De asta mă cam îndoiesc, însă, tot mai mult. Ce căuta Orban în propaganda pentru referendum? Dar neoprotestanţi ca Florica Cherecheş, Ben Oni Ardelean ori Gheorghe Falcă? Dar ortodocşi ca Ilie Bolojan, Ioan Cupşa sau Cezar Preda? Dacă au convingeri creştine, n-au decât să meargă la vot "pe persoană fizică", nu ca urmaşi ai Brătienilor. În rest, la biserică!

Părerea mea e că, în această chestiune, chiar dacă n-a adoptat nicio hotărâre prin care să susţină referendumul ca partid (dealtfel mulţi liberali au promovat boicotul, de la deputatul Ovidiu Raeţchi la consilierul judeţean Sebastian Lascu), PNL a procedat ca olteanul care, neavând ce face, s-a dezbrăcat ca să-şi păzească hainele. Mai rău, a şi rămas fără o parte din ele. A ieşit plouat, cu imaginea unor "pocăiţi" iraţionali, surzi la cuvinte precum libertate, liberalism, deschidere, toleranţă.

În opinia mea, PNL a ajuns să plătească prostia unor conducători pe care poţi fi gata să îi bănuieşti că s-au pus în serviciul PSD, ajutând acest partid să facă românii să uite o vreme şi de schilodirea justiţiei, şi de lipsa autostrăzilor, şi de înapoierea satelor, şi de pesta porcină, şi de scumpiri. Şi toate astea din iluzia că ar putea "capta" electoratul PSD.

Baiul e că, de-o vreme, PNL susţine o mulţime de proiecte populiste (legea dării în plată, obligativitatea ca 51% din produsele supermarketurilor să fie româneşti, legea antifumat) sau dedicate exclusiv politicienilor (Codul administrativ), uitând de legile cu adevărat aşteptate, pentru simplificarea fiscalităţii, încurajarea capitalului românesc, desfiinţarea pensiilor speciale, reducerea pomenilor...

Dacă nu se trezeşte rapid, tare mă tem că la europarlamentare (cu liste horror) PNL va asista la propria-i sinucidere, iar la viitoarele legislative îşi va cânta şi prohodul. Doamne fereşte!