Şeful Consiliului Judeţean ne ia de proşti. Vinerea trecută, Pásztor Sándor s-a înfoiat în faţa presei locale că a „purtat discuţii” cu nişte nemţi din districtul Steinfurt, pe care l-a prezentat drept „motorul Germaniei”, deşi în realitate doar landul din care face parte, Renania de Nord - Westfalia, este o „locomotivă”, nicidecum districtul respectiv, eminamente rural. Practic, UDMR-istul a profitat de neştiinţa bihorenilor pentru a-şi face propagandă din nimic.

Trucul poate fi comparat cu o vizită în Republica Moldova a unei delegaţii din Sălaj, judeţ al Transilvaniei, provincie „motor” economic în România, chit că principalele produse ale judeţului Sălaj sunt ceapa de Pericei şi pălinca de prună...

În aceeaşi zi, două alte ştiri erau mult mai serioase decât gogoaşa pe care Pásztor a livrat-o bihorenilor, precum negustorii spanioli care dădeau amerindienilor mărgele din sticlă la schimb cu aur. CJ a anunţat printr-un comunicat că relicitează amenajarea Parcului Industrial din Săcueni după ce în iulie oferea 1,8 milioane lei plus TVA fără să stârnească niciun interes.

Acum, e gata să dea aproape dublu - 2,9 milioane lei plus TVA, plus încă 0,52 milioane lei pentru alimentarea cu energie electrică. În total, 3,4 milioane lei plus TVA, pentru un parc industrial de doar 5 hectare, fixat din pixul UDMR hăt la Săcueni, în bazinul legumicol al judeţului...

Cu doar 4 milioane lei se putea trage gaz în Parcul Industrial din Tileagd, întins pe 11 hectare, într-o zonă cu mare potenţial, între Oşorhei şi Aleşd, aproape de Oradea, pe marginea DN1 şi a căii ferate atât spre inima României, cât şi spre Vest. Dar CJ n-a vrut! Or, e clar ca lumina zilei că fără gaz la Tileagd va fi mai mult parc decât industrial. Da, se pot caza acolo un atelier de termopane, o făbricuţă de mobilă (dar zona e plină de ele) sau o firmă de logistică (idem). Dar nu producţie industrială, deci nu valoare adăugată mare.

Tot vineri, presa naţională ne dădea de ştire, apropo de investitorii germani din România, că - în premieră din 2009 încoace! - majoritatea (52%) se gândesc mai degrabă la concedieri decât la angajări, acuzând lipsa de personal calificat (69%), infrastructura proastă (76%), modificările brutale ale legislaţiei (89%), corupţia (78%) şi birocraţia (65%).

Pentru că au frecat menta din 2016, anul în care actualii şefi ai CJ au preluat administrarea Bihorului şi în care Tileagdul avea deja statut de parc industrial, încropirea acestuia abia acum, în prag de alegeri, este doar praf în ochii naivilor. Bihorul, ca de altfel mare parte din România, nu mai are atuuri pentru a atrage investitori, cum avea atunci când au fost create parcurile industriale din Oradea. A pierdut trenul, pur şi simplu.

E clar, aşadar, că şefii CJ ne iau de proşti. Dar legitim este să se întrebe şi bihorenii: oamenii ăştia i-au condus în halul ăsta din prostie sau l-au sabotat cu premeditare? Nu cumva au lăsat, pur şi simplu, trenul să plece?...