Anul trecut, Zilele întemeietorului oraşului Oradea au fost un succes nesperat. Cifrele privind audienţa au fost ameţitoare, organizatorii estimând chiar 60.000 de participanţi la manifestări. Din start, anul acesta organizatorii au anunţat că ar dori ca sărbătoarea să nu fie una a comunităţii maghiare, ci a tuturor orădenilor.

Uşor de zis, dar greu de digerat pentru unii. Mai ales pentru cei care sunt orădeni prin adopţie sau neasimilaţi, şi nu mă refer neapărat doar la românii veniţi cu miile în perioada industrializării. La ţară, satele sunt în general omogene din punct de vedere etnic. Aşa că nici ţăranul român, nici cel maghiar nu are ştiinţa convieţuirii într-un mediu cosmopolit. Pentru ei e foarte greu să înţeleagă că în Oradea există o populaţie care trăieşte în armonie, care vorbeşte bine ambele limbi şi că familiile mixte nu sunt rare excepţii.

Deşi întemeietorul oraşului este indiscutabil maghiar, cred că orice orădean, indiferent de etnie, trebuie să-i poarte respect. Pentru că Sfântul Ladislau a avut formidabila intuiţie să întemeieze o urbe într-un loc binecuvântat. Singurele nenorociri ce s-au abătut asupra Oradiei au fost din pricina oamenilor, nicidecum a catastrofelor naturale.

Aşezat pe două ape remarcabile, dintre care una cu proprietăţi tămăduitoare, cu dealuri line şi câmpii suficient de mari ca oraşul să se poată extinde fără a fi sufocat, Oradea a fost şi continuă să fie un paradis pentru toţii copiii săi.

Mă bucur că începe să se înfiripe ideea ca în perioada Zilelor Sfântului Ladislau să revină acasă fiii acestui oraş, pe care soarta i-a împrăştiat în cele patru zări. Ar fi fabulos să-i avem aici, chiar şi numai pentru câteva zile, pe evreii plecaţi prin anii 60-70, pe maghiarii care s-au stabilit în Ungaria imediat după Revoluţie sau pe românii care, mai apoi, s-au refugiat economic pe tot mapamondul. Şi ce loc mai potrivit poate fi pentru asemenea serbări decât Cetatea Oradea, cetate care i-a adăpostit osemintele?

Avem triste exemple de oraşe care riscă să-şi piardă identitatea. În Timişoara mai auzi nemţeşte doar la liceul german. În Sibiu accentul de bază este mai degrabă oltenesc decât săsesc. Nici Oradea nu se poate lăuda că a scăpat intactă în decursul vremilor. Prospera şi inventiva comunitate evreiască a fost spulberată de război şi de comunism.

Spre norocul nostru, însă, încă ne mai putem lăuda că suntem un oraş multietnic, iar Ladislau trebuie cinstit de toţi orădenii, indiferent ce limbă vorbesc.