Condiţia minimă a comunicării este să existe un mesaj (un conţinut), un emiţător (care îl transmite) şi un receptor (care îl primeşte). Partidul care pune mai presus de orice "comunicarea" (cuvânt prin care, de fapt, înţelege propagandă şi atât) ignoră însă tocmai condiţia ei elementară: receptarea şi procesarea mesajului.

PSD a arătat-o din plin cu ocazia scrisorilor din ultima vreme. Prima, în vară, a fost adresată de Ecaterina Andronescu tuturor colegilor pentru a atenţiona asupra tiraniei preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Alături de omologi din Hunedoara, Sibiu, Vaslui ori Bucureşti - Sector 5, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, s-a grăbit să-i "îngroape" conţinutul susţinând că autoarea "se alătură celor care dau foc acestei ţări, Iohannis, PNL, USR şi alţii". În termeni de specialitate, procedeul folosit se numeşte deturnare. În loc să se pronunţe asupra conţinutului, şeful PSD Bihor l-a distorsionat, l-a măsluit, a inventat un altul, omorând dezbaterea.

La puţin timp după, când Gabriela Firea s-a răsculat şi ea, acelaşi Mang a zis că gestul "este pentru ea şi pentru un grup de interese". Interese pe care, fireşte, nu le-a numit, dar se înţelege că, spre deosebire de ale sale, ar fi malefice.

Când au început primele discuţii despre scrisoarea nemulţumiţilor din Partid, şeful PSD Bihor a susţinut, umplându-se de ridicol, că "este o ştire falsă, nu există nicio scrisoare, nici închisă, nici deschisă". Ghinion, în scurt timp "falsa" ştire s-a dovedit 100% reală, scrisoarea fiind asumată de Gabriela Firea, Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu. Reacţia lui Mang? "Subiectul trebuie închis cât mai rapid".

Înainte ca subiectul să fie îngropat în CEx, a apărut şi o scrisoare ce-l vizează direct. La o zi după ce fostul deputat PSD Claudiu Pop îndrăznea să spună că "Mang gândeşte şi acţionează în interesul propriu", BIHOREANUL a dat publicităţii o anonimă care îl descrie pe şeful PSD Bihor ca "marionetă a UDMR" şi îl acuză că a luat filiala "pe persoană fizică". Cum a reacţionat Mang? Ca de fiecare dată: a ignorat conţinutul şi a atacat emitentul, afirmând că acesta ar fi fosta sa pupilă Ana Maria Tiron. Fostă, deci îngropată.

De ce, la fel ca baronul de Vâlcea, care zice că "dacă PSD se rupe, se rupe ţara", baronul de Bihor spune că "cine subminează PSD subminează România"? Pentru că mentalitatea sa şi a majorităţii din CEx al PSD a rămas aceeaşi cu a membrilor CC al PCR, care pe 21 decembrie 1989 încă se "solidarizau" cu Ceauşescu.

Cum gândea şi acţiona vechea nomenclatură a PCR, aşa gândeşte şi acţionează şi cea actuală. Diferenţa nu-i de esenţă, ci de context, iar morala e că nicio revoluţie nu va fi posibilă "din interior", pornită din rândurile Partidului. Dacă membrii acestuia se mint unii pe alţii cu atâta sfruntare, de ce ar crede cineva din afara lui că tocmai ei ar vrea, brusc, adevăr, dreptate, lege?

P.S. Nu vă miraţi că filialele din Ardeal ale PSD au fost la CEx de partea lui Dragnea. Şi Comitetele Judeţene ale PCR au fost tot de partea Tovarăşului până la fuga acestuia.