Pentru a doua oară în mai puţin de un an, o mână de angajaţi ai Consiliului Judeţean Bihor organizează un al doilea protest îndreptat împotriva... opoziţiei.

Primul s-a consumat astă-toamnă, când  un grup de „contractuali” membri UDMR (nu e nicio metaforă, ci pur şi simplu fapt) au „mulţumit” ironic şi bilingv opozanţilor din PNL că timp de o lună şefii instituţiei le-au plătit salariile la nivelul dinaintea majorării.

Al doilea protest e stabilit pentru miercuri, 25 aprilie, de la ora 11.00, când a fost convocată o nouă şedinţă a „parlamentului” judeţean pentru votarea bugetului pe 2018, şi a fost anunţat pe Facebook ca eveniment sub denumirea „Vom fi prezenţi. Ott leszünk”. În motivarea acţiunii, iniţiatori (anonimi) spun că „s-au săturat de nepăsarea absenţilor” şi se declară „revoltaţi de faptul că, folosindu-se de neputinţa noastră, ei (n.r. - adică absenţii) ne abandonează pe noi, cetăţenii”.

Din capul locului, trebuie spus că în CJ Bihor, ca şi în instituţiile subordonate, sunt destui angajaţi care depind de plata la timp a lefurilor, care poate trăiesc de pe o lună pe alta, care au rate la bănci etc. Nemulţumirea lor este 100% justificată. Dar la fel trebuie spus că în CJ există şi o mulţime tot mai mare de atârnători, de angajaţi care îşi datorează slujbele exclusiv carnetului de partid şi obedienţei faţă de şeful de partid.

Pe cei din prima categorie, conducerea îi foloseşte ca pe nişte scuturi umane, la fel cum fac teroriştii, pe cei din a doua ca masă de presiune, care să umple sala de şedinţe pentru a forţa opoziţia să voteze naibii bugetul şi toată lumea să fericită.

„Cetăţenii” bugetari vor fi fericiţi pentru că aşa îşi vor lua şi treimea de leafă neplătită, PNL-iştii fiindcă aşa vor scăpa de eticheta de duşmani ai poporului, iar Sfânta Treime din fruntea instituţiei pentru că va putea continua să facă ceea ce a făcut şi până acum: shopping, angajări de clientelă, alocări de fonduri pe întuneric (apropo, aţi auzit vreodată despre vreo dezbatere la Judeţ?), deplasări în interes de partid şi voiaje de plăcere pe diverse meridiane ale globului, toate - evident - pe banii Judeţului. Ăia care, iată, totuşi nu ajung pentru salarii!

Până la acest happy-end de Bollywood, le-aş strica zenul tuturor - putere, funcţionărime şi opoziţie - cu o mică observaţie. Şi anume că la CJ Bihor se consacră, ca la o nouă Facere a Lumii, o nouă specie de vinovaţi: absenţii! Cei care, prin absenţa lor, nu îşi ridică mâinile „la dictare”, când şi cum vrea puterea, „pe neve”.

Niciodată nu sunt responsabili cei prezenţi, care nu ştiu decât să-i someze invariabil pe ceilalţi ordonându-le „Mâinile sus!”, punându-i să voteze ceea ce aleşii opoziţiei nu cunosc şi pentru care nu au fost consultaţi niciodată.

Într-un Bihor în care marea culpă a opozanţilor a devenit absenţa, iar marele merit al prezenţilor dictatul, să mai spună cineva că nu avem un Judeţ Paralel!