A început şcoala. Pentru al treilea an la rând, copiii din clasele primare nu vor găsi pe bănci abecedare, iar cei de gimnaziu au fost cadorisiţi cu manuale pline cu greşeli. Pentru clasa a VI-a, cel de istorie confundă maiaşii cu incaşii, manualul de biologie pune ficatul la stânga, iar cel de geografie relochează oraşul Turnu Măgurele unde se află, de fapt, Turnu Severin. Astea sunt reuşitele manualelor unice, monopolizate de Editura Didactică şi Pedagogică după mandatele miniştrilor Liviu Pop "Genunche" şi Valentin Popa "Pamblică". Dacă aşa vrea organul de Partid, mută organele omului şi lumea însăşi.

Cu câteva zile înaintea noului an de învăţământ, în Bihor, tovarăşul prim-secretar adjunct Ioan Mang a tras o vizită de lucru în şcoli din Sânmartin, anunţate pentru doar două organe de "presă", între care şi oficina ce-şi spune Agenţia News Bihor. Sub semnătura Larisei Patricia Herlaş, membră PSD şi angajată a Consiliului Judeţean, aceasta relata pe 6 august că o delegaţie formată din vicepreşedintele CJ şi şeful Inspectoratului Şcolar a fost călduros primită de primarul Cristian Laza, care le-a prezentat o dare de seamă. Potrivit acesteia, din cele 9 şcoli ale comunei, 7 au fost refăcute în ultimii doi ani cu bani de la Guvern şi 2 din bugetul local. Edilul a mulţumit reprezentanţilor de partid şi de stat judeţeni, recunoscând că "nicio altă comună nu a mai primit atâtea finanţări". Deci, ca pe vremuri, tovarăşii au inspectat excepţia pozitivă, nu regula negativă. Dar, a subliniat primarul, "meritul nu este exclusiv al nostru, vreau să mulţumesc Consiliului Judeţean şi Inspectoratului Şcolar pentru sprijinul arătat".

La rându-i, Mang "a ţinut să puncteze că foarte multe din aceste investiţii care i-au adus notorietate şi un val de simpatie primarului nu ar fi fost posibile dacă s-ar fi produs unirea dintre Sânmartin şi Oradea". Uraaa! Cum ar veni, Oradea e pentru săraci! - gândea Mang, scormonind satisfăcut într-un eşec pentru care poporul sânmartinean trebuie să-i arate recunoştinţă.

Totuşi, partea forte a fost că, mimând modestia, tov. prim-secretar adjunct (primul-prim e, totuşi, de la UDMR) a cedat meritele reuşitei edilului comunal: "Meritul pentru proiectele implementate sau în derulare îi aparţine primarului, care a ştiut să ceară". Da, aţi citit bine, "a ştiut să ceară"! El, Partidul, doar a dat, aşa cum dă Dumnezeu ploaie la ruga paparudelor. Sau, dacă vă amintiţi, la fel cum Darius Vâlcov le spunea unor ţărani din Olt că "apa asta vine la voi pentru că vrea PSD-ul".

Ce ne învaţă, de fapt, tovarăşul Mang? Că pentru a reuşi în viaţă e suficient să urmezi porunca întâia partinică "Cere şi ţi se va da", cu corolarele "îngenunchează şi te vei înălţa", "târăşte-te şi vei înainta". Morala? Crede şi nu cerceta. Îndrăzneşte să crezi!

Nu "munceşte şi vei avea" este lecţia de viaţă pe care o predă prof. univ. dr. Ioan Mang, el însuşi fost ministru al Educaţiei, chiar dacă pentru numai o săptămână, ci "tu numa’ cere!".