Pe român, dacă nu-l chemi la nuntă, se supără. Dacă îl chemi, nu vine. Aşa şi când îi vine cuiva o idee. Dacă nu face nimic, e delăsător. Dacă face ceva, precis că o dă în bară. Cam în situaţia asta sunt fraţii Micula, după ce au anunţat că vor să revitalizeze Stâna de Vale. Nu-i mai puţin adevărat că au dat suficiente rateuri cu hotelurile de la Marea Neagră pentru ca lumea să fie suspicioasă.

Un lucru, totuşi, e cert: ar fi păcat de la Dumnezeu ca Stâna să nu fie pusă în valoare. Pe vremuri îţi trebuiau pile ca să-ţi poţi face un concediu de o săptămână în Perla Apusenilor. Treptat, locul i l-a luat Arieşeniul. Numai că nu poţi transforma o populaţie obişnuită să trăiască din prelucrarea lemnului în manageri de hoteluri. Acum, Arieşeniul arată la fel de rău ca Stâna, doar că-i mult mai populat. Locuri de parcare ioc, WC-uri lipsă, pârtii prost întreţinute, cazări îndoielnice...

În tot răul e şi un bine, până la urmă. O staţiune cu adevărat atrăgătoare se poate construi aplicând invers "principiile" de la Arieşeni. Avantajul de a lua lucrurile aproape de la zero ar putea face din Stâna de Vale din nou capitala de iarnă a Bihorului.

Şi, pentru că iubitorii sporturilor de iarnă sunt tot mai numeroşi, nici Padişul nu ar trebui ocolit de investitori puternici şi cu experienţă. Asta până nu devine şi această zonă tot un fel de Arieşeni, umplut cu coteţe betonate, autorizate de nişte primari care habar nu au pe ce lume trăiesc.