Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...

Streed Food Fest e scump pentru că participarea firmelor în cele patru zile de festival costă bani mulţi. Ca în orice business, cheltuielile cu chiria, personalul şi materia primă trebuie acoperite, iar la final trebuie să rezulte şi un profit. Streed Food Fest nu e cantină socială sponsorizată de Primărie sau de organizaţii caritabile.

Street Food Fest pare ieftin dacă priveşti altfel lucrurile: dai 30 lei ca să intri la un concert, iar bonus primeşti un hamburger cu cartofi prăjiţi şi o bere. Da, şi trupele care cântă, şi instalaţia de sunet şi lumini costă, deşi pare că le primim pe gratis, iar singura sursă de finanţare, pe lângă sponsori, este tot buzunarul consumatorului. C-aşa e în economia de piaţă.

Street Food Fest nu este obligatoriu. Dacă preţurile de acolo depăşesc disponibilitatea ta de consumator, cel mai bine e să eviţi Piaţa Unirii în perioada când găzduieşte festivalul. Să mergi să mănânci pentru ca apoi să te smiorcăi că e scump nu sună bine nicicum. Preţurile sunt afişate, informarea consumatorului este corect făcută, deci motive de a ne plânge n-ar trebui să existe.

Street Food Fest nu este o sărbătoare de ziua oraşului la care e invitată toată lumea. Prin oferta sa, festivalul se adresează unei zone de public cu anumite gusturi şi aşteptări, celor care s-au săturat de tradiţionalii mititei, ancestralele sarmale, rafinata ceafă de porc la grătar ori savuroasa bere la pet. Câteva zile pe an se poate mânca în centru şi altceva. E un experiment, iar experimentele costă.

Street Food Festival creează frustrări atunci când seara, la ora 10, vrei să mergi la toaletele ecologice instalate în apropiere şi le găseşti închise, în timp ce toate standurile sunt deschise până la 11. I s-o fi terminat cuiva programul mai repede sau se încearcă trimiterea cât mai iute spre casă a consumatorilor? S-a întâmplat joi seara, în prima seară, şi am martori, în caz că vor apărea voci care să spună că presa minte şi dezinformează.

Street Food Fest are mâncare bună şi muzică faină, ambele scumpe. Dacă şi berea ar fi la acelaşi nivel, bucuria ar fi mai mare. Să ai de ales între atâtea feluri de mâncare, dar să fii condamnat să bei un singur fel de bere, şi acela mediocru, e mare păcat. Oferta de anul ăsta ar fi fost completă şi cu nişte vin fiert, căci temperaturile au fost tare neprietenoase, iar administraţia duşmănoasă a oraşului nu a instalat încălzire în pardoseala din Piaţa Unirii.

P.S.: A plătit cineva cu cardul? Eu nu am reuşit nicăieri până joi seară.