Nu înţeleg de ce se plânge lumea că ne pleacă doctorii din ţară. Eu aş fi tare fericit dacă ar pleca toţi doctorii din ţară, mai exact cei care şi-au luat doctoratul la apelul de seară. Dacă până acum râdeam de ipochimenii care au ajuns să facă facultatea, deşi în orice ţară civilizată n-ar fi fost capabili să-şi ia nici măcar un carnet de conducere al unui cărucior de butelii, acum am ajuns în situaţia jalnică să fim sufocaţi şi de grămada de sfertodocţi cu doctorate false.

La Universitatea din Oradea s-a făcut un recensământ al lucrărilor de doctorat începând din anul 2000 până în prezent şi s-au găsit 16 lucrări lipsă. Cele mai multe sunt din perioada în care Mircea Ifrim era marele decan al Facultăţii de Medicină şi există "suspiciunea rezonabilă" că acestea au trebuit să dispară pentru a nu fi dibuite de cei dornici de vânarea plagiatelor. 

Este exact aceeaşi metodă la care a recurs şi domnul doctor senator ex-ministru şef organizaţie PSD Oradea, chirurg de renume stradal, Florian Bodog.

Sigur, vor zice unii că noi, ăştia mai puţini şcoliţi, suntem invidioşi pe cei care, cu mari eforturi, mai mult financiare decât intelectuale s-au pricopsit cu ditamai titlul de doctor. Pe mine nu mă deranjează dacă oamenii ăştia se împăunează cu toate zorzoanele academice posibile, oricum valoarea lor profesională e dată de cea a operei ştiinţifice. Dar o lucrare de doctorat plagiată te poate duce uşor în penal.

Titlul de doctor poate te ajută la avansarea în ierarhie şi implicit şi pe statul de plată. Păi, dacă un individ obţine prin furt titlul de doctor după care primeşte mai mulţi bani la salariu, inclusiv acel parşiv spor de doctorat de 10%, nu se cheamă că ai fraudat bugetul de stat?

Mai mult decât atât, în noua lege a pensiilor este prevăzut un spor la pensie dacă ai titlul de doctor. De unde iar nişte conflicte cu privire la încasarea de sume necuvenite.

Soluţia pentru toate aceste probleme generate de iuţeala de mână şi nebăgarea de seamă specifice perioadei de tranziţie este una singură. Fiecare posesor de patalama să aibă posibilitatea de a renunţa de bunăvoie la titlul academic, urmând să fie scutit de plata retroactivă a beneficiilor dobândite necuvenit. Societatea ar avea numai de câştigat, dar mai ales cei care şi-au dobândit titlul prin muncă şi inteligenţă.